Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 88339 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zandstraat 23 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit een boerenhuis aan de straatkant met twee achtergelegen landgebouwen. Verankerde baksteenbouw onder rode pannen daken met lichte overkraging, door de dichte hagen rondom het erf moeilijk zichtbaar van op de openbare weg. Eénlaags boerenhuis van vermoedelijk drie traveeën. De westgevel van de lange schuur, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, is in de 20ste eeuw herbouwd.


ID: 88341 | Bouwkundig element

Hoeve

Zedelgemsestraat 9 (Oostkamp)
De site staat voor het eerst afgebeeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris van 1770-1778. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden woonhuis en stal/schuur verbouwd. Eénlaags woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak van grijze pannen, mogelijk met bewaarde, eind 18de-eeuwse kern. Stal/schuurvolume: witgeschilderde bakstenen volume onder zadeldak van mechanische pannen.


ID: 87640 | Bouwkundig element

Historische hoeve met losse bestanddelen

Aardemolenstraat 2 (Oostrozebeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen gelegen aan de Hoogleenbeek. De hoeve is gebouwd volgens een opperhof-neerhofstructuur met omwald opperhof. Pachthoeve van de familie de Plotho, baronnen van Ingelmunster en vanaf 1585/1598 tot 1795 dorpsheren van Oostrozebeke.


ID: 87646 | Bouwkundig element

Nieuwbrug

Berkstraat (Oostrozebeke)
"Nieuwbrug", leidt de Berkstraat over de Mandel. Volgens een document van 1636 hoort de brug samen met de andere Mandelbruggen toe aan de baron van Ingelmunster. Deze beheert de doorvaart op de Mandel vanaf Izegem tot aan de Leie, wat hem tevens recht geeft om tol te eisen. De oude benaming "Steenbrugghe", zie een document uit 1636, wijst op het feit dat dit toen de enige stenen brug over de Mandel was. Circa 1766 zou er een nieuwe stenen brug over de Mandel worden gebouwd.


ID: 87647 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beukstraat 4 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen, staat als site (met enkel de schuur) op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Toegankelijk via een ijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Woonhuis uit het interbellum, georiënteerd ten zuiden van het deels onverhard, deels begraasd erf. Verankerde baksteenbouw boven grijsbepleisterde plint onder mansardedak (zwarte pannen) met twee dakkapellen.


ID: 87648 | Bouwkundig element

Historische hoeve De Kleine Molsten

Boomgaardstraat 9 (Oostrozebeke)
Historische hoeve "De Kleine Molsten" zie smeedijzeren opschrift aan de gevel, toegankelijk via een aarden oprit. Volgens De Flou behoort de hoeve samen met het verderop gelegen "Groot Goed ter Molst" oorspronkelijk tot een heerlijkheid gelegen tussen Oostrozebeke en Wielsbeke. Het eerste "Goed te Molst" is later (in elk geval niet vóór 1845) opgesplitst in drie pachthoven. Op een kaart van een renteboek uit 1642 staat op deze plaats een hoeve getekend. In de 18de eeuw is er sprake van "'t Kleen goed te Molst".


ID: 87666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogleenstraat 24 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een oude voetwegel die oorspronkelijk in een hoek omheen de hoeve tussen de Hoogleenstraat en de Molstenstraat liep. Een onverharde weg door het ruime, begraasde erf maakt nu de verbinding. Het erf is dan ook aan noord- en zuidzijde toegankelijk via hekkens, gevat in bakstenen pijlers, uitgevend op de bewaarde gedeelten van de wegel.


ID: 87668 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Hoogstraat 5 (Oostrozebeke)
Voormalige woning van de gekende brouwersfamilie Tack die in Oostrozebeke enkele belangrijke bestuurlijke functies (schepenen, burgemeester) waarneemt. Herenhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Het huis staat er zeker al in 1830 maar heeft eventueel een oudere kern, zie zijgevel. Verankerd dubbelhuis met rechts een koetspoort ertegenaan gebouwd.


ID: 87683 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ingelmunstersteenweg 230 (Oostrozebeke)
Historische, achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd, deels onverhard erf. Achteraan grenst de hoeve aan de Mandelmeersen. De hoeve staat op een figuratieve kaart van 1689 met eigendommen van het "Goed en de Heerlijkheid te Nieuwenhove" afgebeeld. Langgestrekt, gerenoveerd woonhuis en geïncorporeerd wagenhuis, heringericht en nu deel uitmakend van het woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met 18de-eeuwse kern, uitgebreid in de 19de eeuw.


ID: 87708 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruisstraat 28 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen, de site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het woonhuis zou volgens het kadaster vóór 1932 zijn vergroot, circa 1943 wordt een zwingelarij toegevoegd.