Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48107 | Bouwkundig element

Herenhuis bij katoenspinnerij van Josse Philips-Glazer

Brusselsestraat 97 (Dendermonde)
Herenhuis, gebouwd in 1835 door katoenfabrikant Josse Philips-Glazer, fabrikant van goedkope dekens en dweilen met inslag van katoenafval. Dit dubbelhuis kan beschouwd worden als één van de oudste (deels) bewaarde herenhuizen in de Dendermondse binnenstad. Zeer breed herenhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 48975 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Brusselsestraat 97, Leopoldlaan (Dendermonde)
Conciërgewoning katoenfabriek L. Gorus-De Block. De voormalige conciërgewoning, al kadastraal genoteerd in 1882, paalt aan het jongere poortgebouw dat toegang verleende tot het voormalige textielbedrijf De Block. De conciërgerie in neotraditionele stijl is opgebouwd uit verspringende volumes met drie gevels met trapgeveltjes onder zadeldaken.


ID: 48718 | Bouwkundig element

Café Molenhuis

Buisstraat 6 (Dendermonde)
Café Molenhuis, cafénaam verwijzend naar het tegenover gelegen voormalig molenhuis en herinnerend aan de voorheen daarnaast staande bijhorende Buisstraatmolen. Rijhuis met voorkomen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vooraf gegaan door een kleiner vrijstaand huis gebouwd in 1866. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel verlevendigd met witte steentjes.


ID: 48721 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Buisstraat 61-67 (Dendermonde)
Eenheidsbebouwing volgens repeterend schema, opgetrokken in 1898. Rijwoningen van telkens twee traveeën en anderhalve bouwlaag, onder kunstleien zadeldaken met doorlopende nok. Bakstenen lijstgevel met gesinterde baksteen.


ID: 48731 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Denderbellestraat 2A (Dendermonde)
Aan de straat gebouwde onderwijzerswoning van 1900 met links aanpalende poort met toegang tot de achterliggende eigenlijke schoollokalen bestaande uit drie lange vleugels rondom een ruime rechthoekige geplaveide speelplaats. De school werd gebouwd in 1900 door bouwkundige Al. Sterck; in 1954-1955 achteraan uitgebreid met twee haakse vleugels aan weerszij van de speelplaats, naar ontwerp van architect Fr. Van Severen.


ID: 48511 | Bouwkundig element

Hoeve

Denstraat 83 (Dendermonde)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen en voorliggende moestuin met notelaars, bereikbaar via smalle oprit aan de straat afgesloten door ijzeren hek tussen betonnen pijlers.


ID: 48130 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dijkstraat 116-118 (Dendermonde)
Classicistisch herenhuis, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met kunstleien, voorzien van een toegevoegde rechthoekige dakkapel. Achtergelegen lagere haakse vleugel van twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak met een aandak, teruggaand op 15de-eeuwse vleugel van het vroeger gasthuis.


ID: 48124 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dijkstraat 48 (Dendermonde)
Burgerhuis met hoog opgaand volume uit 1856; in 1885 en 1888 vergroot met uitbreiding aan de achterzijde en voor de Eerste Wereldoorlog nog herhaaldelijk gewisseld van eigenaar. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien.


ID: 48515 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool

Dokter Haekstraat (Dendermonde)
In binnenblok gelegen gebouwen aan verharde speelplaats. Schoolgebouwen volgens de literatuur opgetrokken circa 1842 door het gemeentebestuur van Grembergen, schuin achter de aloude herberg "de Croone".


ID: 48903 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margriet

Dokter Haekstraat (Dendermonde)
Driebeukige noord–zuid georiënteerde kerk in neoclassicistische stijl, opgetrokken in baksteenmetselwerk in combinatie met kalkzandsteen voor plinten, pilasters, deur- en vensteromlijstingen en andere architecturale en decoratieve elementen. Het gebouw bestond oorspronkelijk slechts uit één beuk en twee zijkapellen en werd in 1710. Door de aangroei van de bevolking werd de kerk te klein zodat in 1846 de zijkapellen werden afgebroken en vervangen door de huidige zijbeuken. Tijdens deze werken werd ook de voorgevel vernieuwd.