Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48438 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Fabriekstraat 4-6 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen, gebouwd in 1898. Enkelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder doorlopend, pannen zadeldak.


ID: 48443 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Fabriekstraat 84-88 (Dendermonde)
Rij van drie lage arbeiderswoningen, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1882 en 1888. Rijhuisjes van één bouwlaag en twee traveeën in verankerde baksteenbouw, onder doorlopend, pannen zadeldak.


ID: 48444 | Bouwkundig element

Villa

Fabriekstraat 98 (Dendermonde)
Vrijstaande villa, gebouwd door industrieel Theodore Vermylen in 1893. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een tent dak bedekt met kunstleien. Witgeschilderde baksteenbouw op plint in breuksteenverband met getraliede keldergaten.


ID: 48869 | Bouwkundig element

Batterij 3, sergeantenwoning en kazemat

Fortstraat 111, 116-118, 111A (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Deze zeer indrukwekkende en solitaire constructies liggen in een prachtig domein en gaan volledig in het landschap op. Het hoofdgebouw telt zeven traveeën en slechts één bouwlaag. De dakconstructie is door de aarden deklaag niet zichtbaar. Tegenover en buiten de gracht ligt de voormalige sergeantenwoning.


ID: 48152 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Franz Courtensstraat 20 (Dendermonde)
Burgerhuis met art-deco-invloeden, volgens bouwplan van 1915 heropgebouwd naar een ontwerp van architect Alexis Sterck. Voormalig geboortehuis van kunstschilder Franz Courtens. Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Achterin de tuin, een 19de-eeuws verankerd achterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 48437 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Geerstraat (Dendermonde)
Gelegen op de hoek met de Smeyskensstraat. Schuin ten opzichte van beide straten ingeplante wegkapel, gelegen in de oksel van de naastgelegen woningen en naar verluidt opgericht in 1867. Rechthoekige bakstenen wegkapel onder zadeldak voorzien van decoratief ijzeren dakkruis met voorpuntgevel in imitatie rustica en begrensd door geblokte hoekpilasters.


ID: 48876 | Bouwkundig element

Smidse en dorpswoning De Vliegher

Geerstraat 38 (Dendermonde)
De smidse en de bijhorende woning werden volgens het kadasterarchief samen opgericht in 1880 door Adolphe Jacobs, smid. De smidse en voormalige woning van de smid zijn als afzonderlijke gebouwen op het voorerf gelegen: links in de erfhoek de L-vormige smidse met zijpuntgevel aan de straat, rechts het huis met voorgevel aan de straat.


ID: 48535 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ster

Grootzand 12 (Dendermonde)
Achterin gelegen bedrijfsgebouw met bijgebouw, toegankelijk via gedeeltelijk gekasseide oprit. Bakstenen gebouw met L-vormige plattegrond onder uitgelengd pannen zadeldak. Op gekasseid voorerf, hoge ronde bakstenen schoorsteen volledig overgroeid door klimop, bij de oprichting van de brouwerij circa 1897 gebouwd. Ten zuiden, voormalige paardenstal.


ID: 48537 | Bouwkundig element

Villa

Grootzand 54 (Dendermonde)
Dieper gelegen woning in een omringende tuin, toegankelijk via afbuigende verharde oprit. Huis circa 1856 gebouwd en gebruikt als buitenverblijf. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met kunstleien.


ID: 49012 | Bouwkundig element

Lakenhal en stadhuis van Dendermonde

Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. De plattegrond ontvouwt een vrijstaand, vierkant complex met vier vleugels geschikt rondom een smalle rechthoekige binnenplaats; de westelijke vleugel bevat de oude lakenhal, het belfort en stadhuis, in kern daterend uit de 14de eeuw; de andere vleugels werden in 1924 opgetrokken ter vervanging van de 19de-eeuwse vleugels.