Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48858 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Jozef De Troetselstraat 36 (Dendermonde)
Aan de volledig gekasseide rechthoekige binnenplaats van de hoeve palen in U-vorm opgestelde hoevegebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw: ten westen de langsschuur met voorpuntgevel aan de straatzijde, ten noorden de aan de achterzijde van de binnenplaats gelegen boerenwoning, ten oosten de lage vleugel die de stallen en een vroeger knechtenhuisje omvat. Elk van deze gebouwen getuigt door de aandacht voor architecturaal verzorgde details van de welstand die de toenmalige bouwheer met de constructies wou etaleren.


ID: 48602 | Bouwkundig element

Sint-Aldegondekapel, omgeven door linden

Kapelweg (Dendermonde)
Merkwaardige portiekkapel omringd door twee maal vier linden en volgens de literatuur gebouwd in 1838. Haaks op de straat ingeplante kapel op een rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen boven een gecementeerde plint. Portiek steunend op vier pijlers, twee vrijstaand en twee uitspringend tegenover het hoofdvolume.


ID: 206967 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Karel Eeckhoutstraat 15 (Dendermonde)
Dieper gelegen haaks op de straat ingeplant voormalig boerenhuis in een ruime omringende beboomde tuin. Van straat afgescheiden door brede gracht. Toegankelijk via ijzeren hek aan gemetste vierkante pijlers op sokkel met hardstenen dekplaat.


ID: 48891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes

Karel Hofmanstraat (Dendermonde)
Sobere georiënteerde wegkapel uit 1875 op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, aan de straatzijde door vier getrouwde linden beschaduwd. Opgericht in rode baksteen op gepikte plint, verlevendigd met gesinterde baksteen verwerkt in de aflijnende baksteenfries met dropmotief.


ID: 48177 | Bouwkundig element

Samenstel van twee burgerhuizen

Kasteelstraat 13-14 (Dendermonde)
Samenstel van twee identieke burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens spiegelbeeldschema, teruggaand op eind 19de-eeuwse rijwoningen die tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleven, maar in de jaren 1920 gerenoveerd en van een nieuwe gevelafwerking in siercement werden voorzien.


ID: 48178 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kasteelstraat 15 (Dendermonde)
Eclectisch burgerhuis met overwegend neoclassicistische stijlkenmerken, in kern 19de-eeuws maar na de Eerste Wereldoorlog gerenoveerd en voorzien van nieuwe gevelafwerking in een aanverwante stijl. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak.


ID: 48182 | Bouwkundig element

Stoomkoffiebranderij

Kazernestraat 13-17 (Dendermonde)
Bedrijfsgebouw met achterliggende schoorsteen, ten noorden grenzend aan de ommuurde infanteriekazerne met oefenterrein. Gebouw aan de straat in 1880 opgetrokken als magazijn. In 1901 deels ingericht als koffiebranderij. In 1908 vergroot en omgevormd tot stoomkoffiebranderij met installatie van een stoommachine en oprichting van de schoorsteen.


ID: 48909 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Kerkhofweg 17 (Dendermonde)
De stedelijke begraafplaats van Dendermonde werd in neogotische stijl ontworpen door stadsarchitect Edouard Bouwens, die het voorzag van een afsluitmuur met een monumentale ingangspoort en een kleine woning voor de grafdelver. Het project was in 1883 voltooid. Pas in 1884 werd in het midden van de begraafplaats een grote grafkapel opgericht, met eronder vijftien grafkelders met plaats voor drie tot zes lichamen.


ID: 48942 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 10 (Dendermonde)
Een van de uitzonderlijke woningen in de Kerkstraat waarvan de 19de-eeuwse voorgevel bij de verwoestingen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog overeind bleef. Volgens een bouwaanvraag van 1926 werd het gebouw, heropgebouwd naar plannen van architect Van der Cruyssen. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, in neoclassicistische stijl.


ID: 48196 | Bouwkundig element

Sint-Blasiusgasthuis

Kerkstraat 113 (Dendermonde)
Het Sint-Blasiusgasthuis was het grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Het oorspronkelijke complex werd in 1914 door brand vernield met uitzondering van de kelders uit 1827 aan de straatzijde en enkele kloostergebouwen. Naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en architect Jean Norbert Cloquet werd in 1926 op dezelfde plaats een nieuw ziekenhuis in art-decostijl opgetrokken. Een langsgevel parallel aan de Kerkstraat met ten westen een zuidgeoriënteerde kapel in art-decostijl werden nieuw gebouwd.