Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48683 | Bouwkundig element

Dorpswoning met oudere stal

Migrostraat 55 (Dendermonde)
Vrijstaand burgerhuis met omhaagd voortuintje, volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1932. Dieper gelegen, omhaagde stal behorende tot de voorafgaande bebouwing, volgens het kadasterarchief daterend van 1888.


ID: 48776 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 11 (Dendermonde)
Hoevecomplex bestaande uit twee parallel aan de straat gelegen vleugels verbonden door een lange haakse vleugel, gefaseerd tot stand gekomen in de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de straat gelegen bakstenen boerenburgerhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder kunstleien zadeldak, wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ingeplant achter voortuintje afgesloten met ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers.


ID: 48777 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 173 (Dendermonde)
Hoeve bestaand uit een aan de straat ingeplante woning met aanpalend poortgebouw, opgericht in 1884. Oude gebouwen op het achtererf vermoedelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw vervangen door de huidige bedrijfsgebouwen in L-vorm. Erf gedeeltelijk omhaagd en afgezet met dennenbomen. Moerbeiboom aan de straatkant. Erf toegankelijk via overzolderde doorrit rechts van het woonhuis.


ID: 207070 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Moerstraat 30 (Dendermonde)
Alleenstaand enkelhuis van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met pannen, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Verankerde, gecementeerde en geschilderde lijstgevel met schijnvoegen, op gecementeerde plint in imitatie breuksteenvoegen.


ID: 48641 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Nederstraat 27-29 (Dendermonde)
Ensemble van twee arbeidershuizen, volgens kadastergegevens in 1880 volledig herbouwd. Twee aanpalende woningen van één bouwlaag en elk drie traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 48636 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Nederstraat 6 (Dendermonde)
Bewaarde rechter woning van oorspronkelijk samenstel van drie huisjes van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, in kern opklimmend tot het midden van de 19de eeuw.


ID: 48637 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Nederstraat 7 (Dendermonde)
Eind 19de- of begin 20ste-eeuws voorkomen, volgens kadastergegevens in kern opklimmend tot 1869 en in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw herhaaldelijk vergroot en verbouwd.


ID: 48240 | Bouwkundig element

Infanteriekazerne met oefenterrein

Noordlaan 21 (Dendermonde)
Het plan voor een grote bomvrije kazerne dateert van 1827. De werken naar ontwerp van de Nederlandse kapitein - ingenieur Cornelis Alewijn waren voltooid op 27 augustus 1830. Het hoofdgebouw van de infanterie- en artilleriekazerne is twee bouwlagen hoog en telt veertien traveeën. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedekking met aarde verwijderd en vervangen door een reeks lage daken. De gebouwen aan de zuidelijke afsluitingsmuur dateren uit de Belgische periode, eind 19de eeuw, en waren bestemd voor de onderofficieren van de artillerie en de infanterie.


ID: 48241 | Bouwkundig element

Standbeeld Pieter Jan De Smet

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein (Dendermonde)
Standbeeld van beeldhouwer Charles Auguste Fraikin, opgericht in 1878 als aandenken voor pater Pieter-Jan De Smet die al tijdens zijn leven erkenning kreeg voor zijn missiewerk bij de Indianen in de Verenigde Staten en door de Amerikaanse regering belast werd met vredesopdrachten. In 1982 viel het beeld van zijn sokkel en bleek het onherstelbaar beschadigd. Er werd een getrouwe kopie gemaakt in polyester door Michel Peleman, naar de originele maquette uit het Fraikinmuseum in Herentals.


ID: 48249 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd. De complexe bouwgeschiedenis van de kerk sluit nauw aan bij de geschiedenis van de stad Dendermonde.