Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48492 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Ursmarusstraat 113 (Dendermonde)
Teruggaand op een huis aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816 en circa 1889 verbouwd en vergroot. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel horizontaal geleed door platte banden en cordons.


ID: 48493 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Ursmarusstraat 115-117 (Dendermonde)
Neoclassicistisch getint herenhuis uit 1889 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (leien). Dubbelhuis met gepleisterde en geschilderde lijstgevel met pui uitgevoerd in brede banden boven de hoge zwaar geprofileerde natuurstenen plint. Rechts aanpalend poortgebouw met beglaasde poort voorzien van siersmeedwerk, gevat tussen geblokte pilasters, voorheen bekroond met siervazen.


ID: 48494 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Ursmarusstraat 125 (Dendermonde)
Herenhuis uit 1837 van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Donkerrode bakstenen lijstgevel op lage hardstenen plint en bovenaan afgelijnd door architraaflijstje, smalle vlakke fries en daklijst. Licht uitspringende poorttravee rechts met brede poort gevat binnen een hardstenen omlijsting gevormd door pilasters en afdekkend hoofdgestel.


ID: 48497 | Bouwkundig element

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)
Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen. De nog bestaande droogdokken voor houten schepen van de scheepswerven van Van Damme en van Van Praet-Dansaert dateren uit de 19de eeuw. Het voormalige huis van scheepsbouwer Emiel Van Damme, dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 48475 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Sint-Ursmarusstraat 17-19 (Dendermonde)
Tweegezinswoning, in 1844 gebouwd en circa 1901 samengevoegd met landgebouw ten westen. Woonhuis, bestaande uit zeven traveeën langs de straat, één schuine travee en twee bouwlagen onder half schilddak, vermoedelijk in de jaren 1920 voorzien van de huidige gecementeerde gevelbekleding.


ID: 48476 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Ursmarusstraat 20 (Dendermonde)
Rijhuis, in kern minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. In 1844 werd het bouwblok in drie woningen verdeeld, waarvan nummer 20 in 1875 werd aangepast. Volgens de overlevering vroeger privé-school, later woonhuis. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 48478 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Ursmarusstraat 41 (Dendermonde)
Herenhuis, minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw en in 1889 vergroot en uitgebreid met bijgebouwen. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts in de gevel: korfboogvormige poortopening met bewaarde houten poort. Achtergelegen voormalig koetshuis.


ID: 48480 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Ursmarusstraat 48 (Dendermonde)
Burgerhuis, in 1898 gebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel gekenmerkt door knipvoegen, opengewerkt door hoge, getoogde muuropeningen met bakstenen omlijsting.


ID: 48482 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Ursmarusstraat 60 (Dendermonde)
Burgerhuis, in kern minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gewelfde kelder met gerecupereerde grafsteen uit 1541.


ID: 48483 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Ursmarusstraat 62 (Dendermonde)
Op het primitief kadasterplan van 1816 werd al een volume weergegeven op deze plaats dat volgens kadastergegevens in 1889 werd vergroot. Enkelhuis met vrijwel symmetrische ordonnantie van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel vermoedelijk in de eerste decennia van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels in een witte kleur met gebruik van blauwe tegels voor banden en ontlastingsbogen.