Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 48983 | Bouwkundig element

Herenhuis

Singelweg 4 (Dendermonde)
Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, met gebruikelijke rechthoekige plattegrond en dubbelhuisopstand. Het huis telt vijf traveeën en twee hoge bouwlagen en een lage zolderverdieping boven een souterrain afgedekt door een leien schilddak bekroond door een decoratief ijzeren sierhek met onder meer typische hartmotieven.


ID: 48807 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sint-Gillis

Sint-Gillislaan 22 (Dendermonde)
Gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens opschrift uit 1883 naar ontwerp van architect A. Sterck., zwaar beschadigd in 1914 en pas heropgebouwd in 1922-1923, zie tweede gedenksteen, door architect E. Couck. Monumentaal vijf traveeën en twee bouwlagen tellend gebouw met symmetrische opstand onder zadeldak (leien) met dakkapellen en twee nagenoeg blinde zijtrapgevels.


ID: 48813 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Gillislaan 40 (Dendermonde)
Dorpswoning, teruggaand op een deel van een aanvankelijk breder huis opgericht in 1878; deels herbouwd en ervan afgesplitst in 1930. Sobere bakstenen lijstgevel met banden van gesinterde baksteen en een houten kroonlijst.


ID: 48978 | Bouwkundig element

Kasteel Ramlot

Sint-Gillislaan 69 (Dendermonde)
Kasteeltje met bijhorend koetshuis, gedateerd op gevelsteen ANNO 1889. Vrijstaande villa met voortuin van de straat afgesloten door een fraai gesmeed ijzeren hekwerk met gietijzeren zuilen. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met dakkapellen, tussen aandaken op schouderstukken. Grote achterliggende beboomde tuin met voormalig koetshuis met paardenstallen, bijgevoegd in 1898.


ID: 48819 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Gillislaan 73 (Dendermonde)
Dubbelhuis uit 1887, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met verankerde bakstenen lijstgevel met horizontale banden en afgelijnd door hoofdgestel met geprofileerd bakstenen architraaflijstje en houten kroonlijst.


ID: 48970 | Bouwkundig element

Rijksgevangenis

Sint-Jacobstraat 26 (Dendermonde)
Architect Francis Derré realiseerde voor die periode één van de modernste gevangenissen van het land die op 14 augustus 1863 officieel in gebruik werd genomen en die tot op heden in gebruik is. De stervormige cellengevangenis lag geïsoleerd aan de stadsrand en werd pas later door gezinswoningen en bedrijven ingebouwd. Aan de Sint Jacobstraat gelegen monumentale voorbouw met hoofdgebouw en afsluitende hoge concave blinde muur verfraaid met plint, pseudoschietgaten, spitsboogpoort en uitspringende hoekpartij.


ID: 48284 | Bouwkundig element

Ensemble van twee burgerhuizen

Sint-Jorisgilde 1-3 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen gevormd door een hoekhuis en aansluitend rijhuis, teruggaand op herenwoning in empirestijl gebouwd in 1808. Onderkelderd hoekpand van twee en een halve bouwlaag met vier traveeën aan de Brusselsestraat, afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën aan Sint Jorisgilde, onder afgewolfd zadeldak.


ID: 48972 | Bouwkundig element

Herenhuis Baillon

Sint-Jorisgilde 53 (Dendermonde)
Het hoekhuis heeft drie vrijstaande gevels en een ommuurd tuintje. Neoclassicistisch herenhuis op rechthoekig grondplan, toegankelijk via een poortje aan de tuinmuur. Het onderkelderde gebouw telt vier traveeën, twee en een halve bouwlaag onder een afgeplat schilddak met rookkanalen op de vier hoeken. Volgens kadastergegevens werd het in 1841 gebouwd.


ID: 48567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Sint-Margrietstraat 24 (Dendermonde)
Achterin gelegen landhuis in een omringende ruime aangelegde en ommuurde tuin, toegankelijk via verharde oprit tussen twee schamppalen. Het landhuis werd volgens de bestaande plattegrond herbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1906 uitgebreid met de zuidwestelijke hoektoren. Huidige voortuin als lusttuin en boomgaard achteraan in 1925 aangelegd. Eclectische villa met neoclassicistische stijlkenmerken, van twee bouwlagen en drie + drie + twee traveeën onder een verspringend half schild-, leien schild- en plat dak, en rechts aangebouwd terras met achterliggende hoektoren.


ID: 48293 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Odulf

Sint-Onolfsdijk (Dendermonde)
Pittoresk gelegen landelijke bidplaats naast en parallel aan de verhoogde Scheldedijk. Volgens oude foto's was de kapel voorheen geflankeerd door twee dijkwoningen van één bouwlaag. Volgens de literatuur werd een gelijknamige kapel al vermeld in 1328. Tijdens de godsdiensttroebelen in 1579-1580 werd ze beschadigd. Pas in het begin van de 17de eeuw werd ze hersteld. Georiënteerde eenbeukige, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond van vijf traveeën, onder zadeldak.