Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 84384 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Statiestraat 101 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg in 1857 van de weg naar Aarsele. Bruine, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis is dwars op de straat georiënteerd. Rechts daarvan schuur met wagenhuis. Voorliggende weide met poel.


ID: 84373 | Bouwkundig element

Notariswoning

Statiestraat 16 (Dentergem)
Notariswoning, circa 1860 gebouwd en gelegen in een ruime tuin met fraai, smeedijzeren hekken aan de straatzijde. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Aan de Boulevard wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen, blinde muur halverwege onderbroken door een kapel, opgetrokken circa 1876. Rond 1899 wordt een koetshuis met stallen toegevoegd. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel van zes traveeën in neoclassicistische stijl boven een grijsgeschilderde plint.


ID: 84374 | Bouwkundig element

Koetshuis en stallingen bij landhuis

Statiestraat 18 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen, gebouwd circa 1899 (zie kadaster), horend bij het landhuis van de familie Opsomer, gelegen in een ruime tuin met vijver en bruggetje. Landhuis en stallingen maakten oorspronkelijk deel uit van één groot domein. Het domein werd opgesplitst en het koetshuis is volgens kadastergegevens circa 1953 omgebouwd tot landelijke woning zie huidig. Bij het huis hoort een kapel (zie supra). Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen verlevendigd met natuurstenen banden, natuurstenen plint met bossage en leien bedakingen. De villa wordt aan de oostzijde gedomineerd door een vierkante hoektoren.


ID: 84370 | Bouwkundig element

Herenhuis

Statiestraat 4 (Dentergem)
Herenhuis met voortuin afgesloten door een bakstenen muurtje, volgens het kadaster gebouwd circa 1899, achteruit gelegen ten opzichte van de rooilijn. Statig dubbelhuis onder mansardedak met kunstleien en mechanische pannen.


ID: 84378 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Statiestraat 43-45 (Dentergem)
Vrijstaand herenhuis volgens kadastergegevens gebouwd circa 1841 in opdracht van Robertus Destella, heelmeester in Dentergem. De Atlas der Buurtwegen (1843) toont de huidige configuratie en terugwijkend op de rooilijn. Het huis ligt in het oude gedeelte van de vroegere Pontbrouckstraat. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak.


ID: 84379 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Statiestraat 49 (Dentergem)
Alleenstaand laag dubbelhuis, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1888. Staat tegenover de splitsing met de Meulebekesteenweg. Verankerde, rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 84388 | Bouwkundig element

Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel

Tieltseweg (Dentergem)
Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel, gebouwd op het Hoenderveld op een spie gelegen tussen de Tieltseweg en een landwegel, de zogenaamde "Klijtstraat". De kapel dateert van 1864 en komt er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en gehuwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie.


ID: 84386 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Tieltseweg 50 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning, staat weergegeven op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Uit mutatieschetsen blijkt dat het huis verschillende malen wordt uitgebreid, opgesplitst in twee woningen en weer wordt samengevoegd (1836, 1850, 1864, 1943). Verankerd, witbeschilderd boerenhuis onder pannen zadeldak en met aandak. 19de-eeuws uitzicht maar met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 84444 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Goed Ter Hoyen

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.


ID: 84445 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Ter Liere

Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.