Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 8236 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Meredorp 5 (Erpe-Mere)
Dubbelhuis met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak met klokkenruitertje; oude kern met aanpassingen in de 19de eeuw. Links, éénlaagse onbelangrijke aanhorigheid. Grote ommuurde pastorietuin met centraal gazon en omgevende bomenrand.


ID: 8226 | Bouwkundig element

Watermolen Cottemmolen

Molenstraat 36 (Erpe-Mere)
Fraaie nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek, met bewaarde sluis en ijzeren scheprad; bijhorende gesloten hoeve. Molen vermeld in 1571 , huidige gebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw of de 19de eeuw. Prachtig gelegen in een beboomd landschap met wandelpad langs de Molenbeek. Molen in het verlengde van de molenaarswoning onder afgewolfd pannen zadeldak. In de weide op de rechter oever van de beek staan een stel verticale plettermolens, restant van een oliemolen, opgesteld.


ID: 8225 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenweg 2 (Erpe-Mere)
Middelgrote semigesloten hoeve met éénlaagse gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkant, gekasseid erf met tuintje. Ten zuidoosten, rechthoekige poort. Ertegenover boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit eind 18de - begin 19de eeuw; verder nog dwarsschuur en stalvleugel met twee rechthoekige veldpoorten.


ID: 8240 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Nesteveldstraat 13 (Erpe-Mere)
Eenlaagse boerenwoning van het enkelhuistype met zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw en enige restant van een gesloten hoeve.


ID: 8241 | Bouwkundig element

Passementfabriek C. Neckebroeck & Co

Nijverheidsstraat 128 (Erpe-Mere)
Passementfabriek "C. Neckebroeck en Co", voorheen "Au Glan d'Or" (Ad. Couckelbergh), opgericht ca. 1870, maar met talloze latere uitbreidingen.


ID: 8267 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Van Waeyenbergh

Opaaigem 23 (Erpe-Mere)
Jeneverstokerij, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarbij vroeger eveneens een melkerij, een maalderij en hoeve behoorden. Bakstenen constructies onder zadeldaken, welke talloze transformaties ondergingen zodat de vroegere verschillende industriële functies niet meer af te leiden zijn. Industriële schoorsteen, nu volledig ingebouwd, doch vroeger waarschijnlijk aangebouwd. Schuur links van toegangspoort in gevel gedateerd: 1888.


ID: 8297 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Ottergemdorp (Erpe-Mere)
Van de oorspronkelijke laatromaanse parochiekerk bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard. Neoclassicistische toren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neogotisch schip, kruisbeuk en zuidoostelijke sacristie van circa 1900 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert ter vervanging van het éénbeukige schip. Omringend kerkhof met bakstenen muur gemarkeerd door ezelsrug. Op het kerkhof een collectie voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 8300 | Bouwkundig element

Hoevetje in L-vorm

Ottergemdorp 17 (Erpe-Mere)
L-vormig hoevetje uit de 19de eeuw in een begraasde en beboomde omgeving.


ID: 8299 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ottergemdorp 7 (Erpe-Mere)
Hoeve met losse bestanddelen, belangrijk omwille van haar volume en inplanting achter de kerk, naar verluidt uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 8227 | Bouwkundig element

Azijnfabriek

Oudenaardsesteenweg 127 (Erpe-Mere)
Dubbelhuis, dat de vijf eerste traveeën van een constructie met een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) inneemt; beluikte rechthoekige vensters met hardstenen dorpels; rechte muurankers tussen de traveeën en boven de deur. De zesde travee wordt ingenomen door een zware poort met houten latei, waarop nog de tekst "Azynleggery".