Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 8285 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Brempt

Gentsestraat 119 (Erpe-Mere)
Voorheen omwalde hoeve, vermeld in 1570 als eigendom van de abdij van Drongen. Gesloten hoeve gelegen in een open landschap met bakstenen gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt en toegankelijk via deels gekasseid wegje met recente Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de baan. Boerenburgerhuis met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak met lantaarn, uit de 19de eeuw.


ID: 8237 | Bouwkundig element

Watermolen Gotegemmolen

Gotegemstraat 1 (Erpe-Mere)
Nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek met ijzeren scheprad en sluis, voor het eerst vermeld in 1387; in 1808 worden molen en molenaarswoning herbouwd, in 1898 plaatsen van een stoommachine, circa 1900 plaatsen van een geklonken ijzeren bovenslagrad. Molenaarswoning in het verlengde van de molen onder afgewolfd zadeldak.


ID: 8262 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hazelbeek 30 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met overluifelde inrijpoort op de afgesnuite hoek van de vierkante gekasseide binnenkoer. Boerenwoning van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak met ruiter, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Haakse oudere stalvleugels van één bouwlaag met traditionele deurtjes in zandstenen omlijsting uit de 18de eeuw. Dwarsschuur uit 1873, jaartal aangegeven door middel van baksteenkoppen op de zijpuntgevel.


ID: 8292 | Bouwkundig element

Kapelhof

Hoogstraat 48 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes op gepikte plinten onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een langwerpige, rechthoekige gekasseide binnenkoer. Ten noordwesten, boerenwoning van het dubbelhuistype van één bouwlaag en zes traveeën met 19de-eeuws uitzicht doch mogelijk oudere kern.


ID: 8293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieter in bandenparochie met tuin

Kapelhofstraat 21 (Erpe-Mere)
De pastorie met omgevende tuin horend bij de parochie Sint-Pieterindenbanden dateert uit 1777, maar werd in de loop van de 19de eeuw aangepast. De kern van het pand dateert echter uit de 17de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De ommuurde voortuin is toegankelijk door een overluifelde inrijpoort op bakstenen pijlers.


ID: 8221 | Bouwkundig element

Spoorwachterswoning

Kattelinnestraat 74 (Erpe-Mere)
Type spoorweg-bareelwachtershuisje, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Diephuis door oriëntering op de spoorlijn gericht; twee bouwlagen, één travee, onder zadeldak met Vlaamse pannen.


ID: 8304 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Keerstraat 125 (Erpe-Mere)
Verzorgd witgekalkte boerenhuisje gelegen in een beboomde tuin met haag.


ID: 8312 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Keerstraat 255 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met witgeschilderde gebouwen op gepikte plint, diverse volumes, onder zadeldaken; gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt. Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel, melkhuisje met voetgangersdeurtje. Eénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype van zeven traveeën onder zadeldak, gedateerd 1823. In het voortuintje aan de straatkant, bakstenen Sint-Lambertuskapelletje onder zadeldak op rechthoekige plattegrond en driezijdige sluiting.


ID: 8282 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Kerkstraat 4 (Erpe-Mere)
Pastorie met ommuurde tuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder een schilddak met klokkenruitertje. De gevel werd volgens de 19de-eeuwse smaak aangepast maar herbergt een oudere kern die terug gaat tot 1769.


ID: 216857 | Bouwkundig element

Villa

Kraaineststraat 109 (Erpe-Mere)
Villa met bijgebouw, kadastraal geregistreerd in 1898. Goed bewaard voorbeeld van een vrijstaand burgerhuis met omringende, beboomde tuin, opgetrokken in een sobere bouwstijl uit het einde van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een schilddak. De beeldbepalende inplanting buiten de dorpskern, wordt in het straatbeeld gemarkeerd door twee rode beuken aan het toegangshek.