Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 33774 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed ten Boekel

Burggravenlaan 3 (Evergem)
Het oorspronkelijke kasteel in zijn dubbele omwalling wordt afgebeeld in A. Sanderus' Flandria Illustrata van 1641. Het huidige kasteeltje vertoont ondanks de 18de-eeuwse verbouwingen en de grondige restauratie van 1895 nog sterke gelijkenis met het oude kasteel zoals afgebeeld in het werk van Sanderus. Bak- en zandstenen gebouw met een voorbouw en een bijna parallel met de achterbouw van twee bouwlagen onder twee zadeldaken tussen zijtrapgevels. Voor het kasteel, twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Het park evolueerde in de loop van de 19de eeuw naar een landschappelijke stijl waarin de gracht werd omgevormd tot vijver. De omwalling in het zuiden is niet meer volledig watervoerend, maar in reliëf nog waarneembaar


ID: 33775 | Bouwkundig element

School en klooster van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie en Parochiekerk van de Goddelijke Voorzienigheid

Burggravenlaan 5 (Evergem)
Oorspronkelijk klooster van de zusters der Visitatie met kostschool voor juffrouwen, tot 1934, opgericht in opdracht van O. Groverman, bewoner van het kasteel Ter Beken, op gronden door hem geschonken eind 1873. De kloosterkapel werd ingewijd in 1874. Brede bakstenen vleugel van twee bouwlagen onder zadeldak met rondboogvormige benedenvensters met boogomlijsting en rondboogvormige tweelichten op de bovenverdieping, afwisselend gedicht.


ID: 33777 | Bouwkundig element

Goed Te Geetschuur

Doornzeelsestraat 24 (Evergem)
Recent vernieuwde boerenwoning naar oud model, zogenaamd naar het oude Goed te Geetschuur, behorend tot de oudste in cultuur gebrachte gronden te Evergem van de Sint-Baafsabdij. Zou opklimmen tot de tweede helft van de 12de eeuw.


ID: 33778 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornzeelsestraat 24A (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen, daterend van circa 1800. Ten zuiden, gerenoveerde boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak.


ID: 33780 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornzeelsestraat 56 (Evergem)
Hoeve met losstaande bestanddelen in omhaagd erf afgesloten met gietijzeren hek tussen dito pijlers, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 33783 | Bouwkundig element

Romp Doornzelemolen

Doornzele Dries (Evergem)
In oorsprong stenen beltmolen met doorgang aan de westelijke zijde van Doornzeledries, opgetrokken in 1839 op de plaats waar een houten staakmolen van de Abdij van Doornzele stond. Vandaar dat de molen ook gekend is als de Kloostermolen. Molenberg met conische bakstenen molenromp, gekenmerkt door boven elkaar geplaatste getoogde muuropeningen onder rollaag. Rechthoekige doorgangen onder het molenperron.


ID: 33796 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Doornzele Dries 111 (Evergem)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in kleine met hulst omhaagde voortuin, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 33787 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Doornzele Dries 19 (Evergem)
Boerenarbeidershuisje gelegen achterin een boomgaard met middenpad, oude kern doch huidig uitzicht voornamelijk 19de-eeuws.


ID: 33789 | Bouwkundig element

Hoeve

Doornzele Dries 54 (Evergem)
Voormalige hoeve met boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw en dwarsschuur, gelegen achterin boomgaard, afgesloten met ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers met tralienisje ingewerkt in linker pijler.


ID: 33790 | Bouwkundig element

School Sint-Franciscus en klooster Heilig Hart van Maria

Doornzele Dries 55 (Evergem)
School en klooster opgericht voor arme wezen en bejaarde vrouwen door T. Van Saceghem, bewoner van het nabijgelegen kasteel van Kluizen in 1842-43. Achterin gelegen 19de-eeuws kloostergebouw met brede oprit, onderkelderd rechthoekig blok van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen) met dakruitertje.