Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 26382 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Mosgaverstraat 2 (Gent)
Hoeve van het langgestrekte type in boomgaard met schuin toelopend pad. Boerenhuisje van zes traveeën en links aanleunende stal onder doorlopend zadeldak, licht afhellend boven het verankerde bakstenen geveltje en rustend op houten, uitgesneden modillons; op moerbalk gedateerd 1805.


ID: 26676 | Bouwkundig element

Hoeve

Moststraat 48 (Gent)
Hoeve bestaande uit een woning met aanbouwsels en een grote aangepaste schuur, beide aan weerszijden van het erf ingeplant. Ruim dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën met zadeldak, volgens kadastergegevens van 1871. Lage, vierkante arduinen hekpijlers met afgeronde kop voorzien van jaartal 1863.


ID: 18730 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch landhuis

Moutstraat 9 (Gent)
Neoclassicistisch kasteeltje volgens kadastergegevens opgetrokken in 1875 op de plaats van een ouder kasteel. Gelegen op een vroeger volledig omwald haast vierkant terrein aan de linkeroever van een meander van de Opperschelde. Huidige onderkelderde woning van het dubbelhuistype met twee bouwlagen onder vernieuwd mansardedak. Tuinpaviljoentje uit midden 18de eeuw, deels gebouwd op de resten van de wal met uitzicht op de Scheldebocht.


ID: 18833 | Bouwkundig element

Beluikhuizen

Muidepoort 74-94 (Gent)
Eenzijdig bebouwd steegbeluik achter smalle overbouwde toegang (1856). Beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema) onder zadeldak (pannen).


ID: 307375 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Muinkkaai 10-11 (Gent)
Dit ensemble van burgerhuizen werd in 1858 ontworpen in neoclassicisme en volgens het kadaster in 1861 gebouwd. De opdrachtgever was “ndernemer van openbare werken Camille Francies Vanderstraeten-Theunissen, die instond voor de bouw van meerdere woningen in de wijk. Zijn ontwerpen in de Muinkkaai worden gekenmerkt door fraai gedecoreerde sluitstenen en detaillering in de casementen.


ID: 307376 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Muinkkaai 12 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1861 ontworpen. De opdrachtgever was ondernemer van openbare werken Camille Francies Vanderstraeten-Theunissen, die instond voor de bouw van meerdere woningen in de wijk. Zijn ontwerpen in de Muinkkaai worden gekenmerkt door fraaie decoratieve elementen, zoals in dit ontwerp de decoratieve leeuwenkoppen.


ID: 307377 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Muinkkaai 13 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1861 ontworpen in opdracht van meester kleermaker Pieter Benedikt De Tender. De bouwaanvraag omvatte de bouw van een ensemble bestaande uit drie woningen, waarvan enkel nummer 13 vandaag nog is van overgebleven. De rijwoning van drie traveeën met een brede poorttravee links en twee smallere rechts telt drie bouwlagen onder een zadeldak met pannen en is voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.


ID: 307378 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Muinkkaai 16 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1863 ontworpen en in 1870 gebouwd volgens het kadaster. De opdrachtgever was meester kleermaker Pieter Benedikt De Tender. Het bouwplan is gesigneerd door de ontwerper Fr. Devos, de bouwmeester of aannemer. Enkelhuis van vier smalle gelijke traveeën met drie bouwlagen en een souterrain onder een zadeldak met pannen, voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.


ID: 307379 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Muinkkaai 17 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1870 in opdracht van Edouard Vervaet gebouwd. In het stadsarchief is geen bouwdossier aanwezig van het pand. De woning met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel sluit qua materiaalgebruik, stijl en volume aan bij het straatbeeld.


ID: 20761 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Muinkkaai 2 (Gent)
Dit op een hoek gepositioneerde ruime herenhuis in neoclassicistische stijl werd in 1874 ontworpen. De handtekening van de architect kon niet ontcijferd worden. De driegevelwoning op trapeziumvormig grondplan telt drie bouwlagen en een mezzanine onder een onregelmatig tentdak. De voor- en zijgevels zijn identieke bepleisterde lijstgevels, op hardstenen plint.