2300 resultaten


ID: 57989 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Sebastiaan

Dorpweg 94 (Zuienkerke)
Voormalige herberg, eerste vermelding als herberg met die naam in 1768. Opgenomen in beschermd dorpsgezicht. Lang, beeldbepalend gebouw met geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen bijgebouwen en bunker met nis uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 58074 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.


ID: 57949 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Oosternieuwweg Noord zonder nummer (Zuienkerke)
Bunker uit de Eerste Wereldoorlog langsheen de oostzijde van de weg.


ID: 201213 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Machelen

Dorpsstraat zonder nummer (Zulte)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats heeft een trapeziumvormig grondplan met twee haaks op elkaar staande hoofdassen. De rijen graven, doorgaans grafkruisjes, soms specifieke grafstèles voor moslims, joden en vrijzinnigen, staan per twee, rug aan rug opgesteld. Hardstenen gedenkkruis op een sokkel aan noordoostelijke zijde en een gedenkmuur met sculpturen van Marguerite de Bayser-Gratry aan noordwestelijke zijde.


ID: 130170 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte moerbei bij hoeve

Molenberg 4 (Zwalm)
De zwarte moerbei bevindt zich bij een voormalige hoeve langs de Molenberg, op de rand van de vallei van de Moldergembeek, tussen Sint-Denijs-Boekel en het Horebeeks gehucht Korsele. De moerbeiboom staat achter de tuinmuur op het erf en in de hoek van wat vroeger de boomgaard is geweest. Het betreft de dikste moerbeiboom van de Vlaamse Ardennen en één van de dikste van Vlaanderen.


ID: 45297 | Bouwkundig element

Klooster en school

Rozebekeplein 11 (Zwalm)
In 1916 eerst bouw van klaslokalen en reeds in 1919 uitbreiding met een klaslokaal en kloostergebouw in neogotische stijl onder cementpannendaken met klokkenstoeltje.


ID: 45296 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozebekeplein 9 (Zwalm)
Hoeve met aan de straat gelegen bakstenen boerenhuis heropgebouwd in 1914, aangebouwde bedrijfsgebouwen rondom gekasseide binnenplaats.


ID: 81147 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elooi

Kerkstraat zonder nummer (Zwevegem)
Neogotisch bedehuis, heropgebouwd in 1918 naar de originele plannen van 1874 en naar ontwerp van architect Leopold De Geyne uit Kortrijk. Het gebouw is omgeven door loofbomen, enkele kerkbanken, een pastoorspad, een gedenksteen, voorgeplaatst gietijzeren kruis, Heilig Hartbeeld en tevens calvarie met ijzeren Christusbeeld. Driebeukig bedehuis met voorgeplaatste westertoren; sacristie en recenter dienstgebouw., voormalige doopkapel en traptoren. Rode baksteenbouw, met gebruik van arduin en leien bedaking.


ID: 81016 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Otegemstraat zonder nummer (Zwevegem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel opgetrokken circa 1916 met bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder zinken dak met bepleisterd en beschilderd interieur met Mariabeeld.


ID: 81029 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Sint-Denijsstraat 26 (Zwevegem)
Sterk verbouwde hoeve aansluitend bij het semigesloten type en deels behouden omwalling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond gebetonneerd erf. Vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur, 19de-eeuwse stalvleugel en woonhuis als voormalig bakhuisje.