2295 resultaten


ID: 9650 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Laurens De Metsstraat 45 (Zottegem)
De woning werd samen met nummer 47 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe. Het eclectisch getint enkelhuis telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak.


ID: 9651 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Laurens De Metsstraat 47 (Zottegem)
Het enkelhuis telt één travee en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak. Het betreft baksteenarchitectuur met een provinciale art-nouveau-inslag, picturaal gebruik van witte baksteen en arduin. De woning werd samen met nummer 45 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe.


ID: 9652 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Laurens De Metsstraat 49 (Zottegem)
Het pand in de Laurens Demetsstraat nummer 49, dat tot dezelfde eigendom behoort als het naastliggende hoekpand en in 1914 werd opgetrokken, wordt gekenmerkt door dezelfde gevelmaterialen als het hoekpand, maar de verdieping vertoont een meer gevarieerde vormgeving.


ID: 307084 | Bouwkundig element

Hof ten Rhode

Hof ten Rhode 1 (Zoutleeuw)
Hof ten Rhode is een historische, omwalde hoevesite, teruggaand tot een ontginningscentrum dat in de 12de eeuw werd opgericht door de Parkabdij uit Heverlee. Vandaag betreft het een gesloten hoeve met het statige woonhuis van 1914-1916 in de zuidwestelijke hoek. Ten oosten ervan aansluitende stallen, die net als de noordelijke stalvleugel en oostelijke dwarsschuur dateren uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Ook de in zuidoostelijke hoek langs de dwarsschuur aangebouwde rosmolen moet uit deze periode dateren. Het meest recente volume is de westelijke stalvleugel uit het midden van de 20ste eeuw.


ID: 57909 | Bouwkundig element

Hoeve Beukelvliet

Brugse Steenweg 30 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd op de plaats van de oude vliegtuighal en hangars van het Duits vliegveld Flügplatz Neumünster, Eerste Wereldoorlog. Hoeve volgens kadaster van 1939 op L-vormige plattegrond. Huidig woonhuis van 1949 uitgebreid in jaren 1960-1970. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met lange stalvleugel onder zadeldak, moestuin en weiland.


ID: 57989 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Sebastiaan

Dorpweg 94 (Zuienkerke)
Voormalige herberg, eerste vermelding als herberg met die naam in 1768. Opgenomen in beschermd dorpsgezicht. Lang, beeldbepalend gebouw met geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen bijgebouwen en bunker met nis uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 58074 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.


ID: 57949 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Oosternieuwweg Noord zonder nummer (Zuienkerke)
Bunker uit de Eerste Wereldoorlog langsheen de oostzijde van de weg.


ID: 201213 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Machelen

Dorpsstraat zonder nummer (Zulte)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats heeft een trapeziumvormig grondplan met twee haaks op elkaar staande hoofdassen. De rijen graven, doorgaans grafkruisjes, soms specifieke grafstèles voor moslims, joden en vrijzinnigen, staan per twee, rug aan rug opgesteld. Hardstenen gedenkkruis op een sokkel aan noordoostelijke zijde en een gedenkmuur met sculpturen van Marguerite de Bayser-Gratry aan noordwestelijke zijde.


ID: 130170 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte moerbei bij hoeve

Molenberg 4 (Zwalm)
De zwarte moerbei bevindt zich bij een voormalige hoeve langs de Molenberg, op de rand van de vallei van de Moldergembeek, tussen Sint-Denijs-Boekel en het Horebeeks gehucht Korsele. De moerbeiboom staat achter de tuinmuur op het erf en in de hoek van wat vroeger de boomgaard is geweest. Het betreft de dikste moerbeiboom van de Vlaamse Ardennen en één van de dikste van Vlaanderen.