Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1117 resultaten


ID: 86388 | Bouwkundig element

Textielfabriek Belgian Sewing Thread

Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.


ID: 86446 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Sint-Elooistraat 20 (Deerlijk)
Hoeve Jezuïetenhof, volgens de kadastrale gegevens in 1880 sterk verbouwd en in 1895 wordt de westelijke vleugel verbouwd tot suikerdrogerij (cichorei-ast). In 1945 wordt de hoeve wederom verbouwd en breiden alle volumes uit, zowel boerenhuis, schuur als cichorei-ast. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf met treurwilg. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijler en recent ijzeren hek.


ID: 86518 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Waregemstraat 454-456 (Deerlijk)
Samenstel van enkelhuizen respectievelijk opgetrokken in 1939 en 1941, zie kadastrale gegevens. Voortuintje aan de straat afgezet door bakstenen muurtje. Parement van rode baksteen op plint van arduin.


ID: 216196 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Goedstraat (Deinze)
Betonnen spoorwegbrugje op de lijn tussen Gent en De Panne. De spoorwegbrug is vormelijk opgevat als een sobere boogbrug in beton, voltooid op 22 juli 1940 en werd gerealiseerd door de tweede Kompanie van Bau-Bataillon 83, onder leiding van Hauptmann Plum.


ID: 38277 | Bouwkundig element

Burgerhuis en executiemuur

Heerdweg 12 (Deinze)
Alleenstaand burgerhuis met voortuintje afgesloten door ijzeren hek, in het kadaster geregistreerd in 1908. Bakstenen muur, rechts van het huis, en afgedekt door ezelsrugje met pannen, nu gekend als executiemuur, de plaats waar in mei 1940 tijdens de Slag om Vinkt burgers gefusilleerd werden.


ID: 213697 | Bouwkundig element

Paviljoen uit Tweede Wereldoorlog

Kleine Pontstraat 5 (Deinze)
Houten constructie uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken door de Duitse Feldwebels. Zeer eenvoudig wit geschilderd houten paviljoentje op rechthoekige plattegrond onder zadeldak van golfplaten; rechthoekige groene deur en dito vensters voorzien van luiken. De waarde ligt in zijn historiek. Het vormt een zeldzaam voorbeeld van houtarchitectuur uit de oorlogstijd.


ID: 38299 | Bouwkundig element

't Goed ter Hulsbeke

Markettestraat 30 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant, deels met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten met een haag en een nieuw hek en bereikbaar via een aardeweg. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, daterend uit eind 17de eeuw. Grotendeels na brand in 1940 vernieuwde schuur en stallen onder zadeldak met vier oude linker traveeën.


ID: 38039 | Bouwkundig element

Molens van Deinze en Antwerpen

Markizaatpark 11-40 (Deinze)
Huidig gebouwencomplex, volledig in binnenblok gelegen, met rechts van de gekasseide oprit lang bakstenen bureelgebouw en links een oud bureelgebouwtje. Erachter gelegen productie-eenheid met oudste maalderijgebouw palend aan de Leie met loskaai. Typisch bakstenen industriegebouw van dertien traveeën en zes bouwlagen onder laag zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1892. Loopbrug naar het tegenover gelegen gebouw, in kern eveneens opklimmend tot eind 19de eeuw. Uitbreiding uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 38140 | Bouwkundig element

Raadhuis ontworpen door G.J. Callens

Oude Heirbaan 144, 144A (Deinze)
Raadhuis, gebouwd in 1941 naar ontwerp van architect G.J. Callens in nieuwe zakelijkheid. Blokvormige bakstenen constructie met twee bouwlagen onder verspringende platte daken, met een monumentaal arduinen Raadhuis-opschrift.


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.