Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1117 resultaten


ID: 214213 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oostlaan 14 (De Haan)
Burgerwoning in de rij, wellicht uit de jaren 1940 en met voortuin afgescheiden door bakstenen muurtjes. Oorspronkelijk zogenaamd "Anja" zoals te zien op een foto van 1996 maar heden vervangen door het opschrift "ULRICH".


ID: 54498 | Bouwkundig element

Villa Kinda en José

Peter Benoitlaan 3-5 (De Haan)
Tweegezinsvilla "VILLA KINDA" (nummer 3) en "JOSÉ" (nummer 5). Volgens kadastergegevens circa 1892, wellicht als vakantiewoning, gebouwd door Jozef Gouweloos, industrieel uit Kuregem.


ID: 214474 | Bouwkundig element

Villa Scarabee

Tenierslaan 11 (De Haan)
Villa in regionalistische, modernistisch geïnspireerde stijl, gebouwd onder leiding van architect Léon Ide (De Haan) naar een ontwerp van 1945 nadat op deze locatie de oorspronkelijke villa in de oorlog werd verwoest.


ID: 214309 | Bouwkundig element

Dorpsweide met restant van Duitse batterij

Warvinge (De Haan)
In de dorpsweide ligt een restant van de Duitse batterij van Vlissegem uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 308487 | Bouwkundig element

Duitse radarstelling in steunpunt Blücher III

Wenduinesteenweg (De Haan)
Duitse radarstelling uit de Tweede Wereldoorlog met bewaarde militaire infrastructuur, waaronder bunkers, opgericht in het steunpunt Blücher III. Na de oorlog fungeerde de site als communicatiecentrum voor de Belgische Zeemacht, wat leidde tot nieuwe infrastructuur en aanpassingen aan de bestaande.


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 200969 | Bouwkundig element

Veldbatterij

Cabourweg (De Panne)
Toen de Duitsers België in 1940 bezetten, werden de belangrijkste havens al snel verdedigd. De havens kregen dan de naam Stützpunkt (Stp), wat betekent dat de haven een weerstandskern bezat om een mogelijke vijandelijke aanval tegen te gaan.


ID: 306840 | Bouwkundig element

Militaire constructies Duinhoek

Duinhoekstraat 66, 70-72, 76 (De Panne)
Militaire constructies uit de Tweede Wereldoorlog ter hoogte van het gehucht Duinhoek/De Leugenaar, ten noorden/noordwesten van Adinkerke, ten zuiden van De Panne, op twee kilometer van de kustlijn verwijderd.


ID: 200966 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats De Panne

Kerkstraat (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf januari 1918. De begraafplaats heeft een rechthoekige plattegrond, met rechthoekige perken die geometrisch zijn aangelegd rond een centrale vlaggenmast. De rijen graven zijn meestal dubbel, rug aan rug, aangelegd, met aanplantingen ertussen.


ID: 213325 | Bouwkundig element

De Panne Communal Cemetery

Kerkstraat (De Panne)
Op de gemeentelijke begraafplaats van De Panne is er een Brits militair ereperk met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.