Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

212 resultaten


ID: 25393 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis met restant steen en stadsomwalling

Nederpolder 4 (Gent)
Het pand vertoont momenteel de uiterlijke kenmerken van een neogotisch dubbelhuis met schilddak maar gaat terug op een 13de-eeuws steen waarvan de gewelfde kelder met zuilen bewaard bleef. De achtergevel bleef eveneens bewaard. De huidige straatgevel is een reconstructie uit 1882 naar de toestand van het pand voor de grote verbouwing van 1560. Aansluitend bij het pand ligt een deel van de oude omwalling van de eerste portus van Gent, daterend uit het vierde kwart van de 10de eeuw.


ID: 25743 | Bouwkundig element

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafsplein 1A (Gent)
Sint-Baafskathedraal, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 942. De bouwgeschiedenis van dit overwegend gotisch gebouw is zeer complex. De belangrijkste bouwcampagnes omvatten de bouw van het koor op het einde van de 13de eeuw en eerste helft 14de eeuw onder invloed van Noord-Franse en Scheldegotiek, de bouw van westtoren in Brabantse gotiek in 1462-1534, en de bouw van schip en transept in 1533-1559.


ID: 25888 | Bouwkundig element

Wenemaershospitaal

Sint-Veerleplein 9 (Gent)
Ingang en gevels van het Wenemaershospitaal, in 1323 gesticht door Willem Wenemaer en zijn echtgenote Margaretha Sbrunen. De oorspronkelijke gebouwen geschikt rondom een binnenplaats verdwenen in 1872 en werden vervangen door de overdekte Vismarkt. Behouden bak- en zandstenen voorgevel met twee in- en uitgezwenkte toppen van vier en drie traveeën, drie bouwlagen met zadeldak, eertijds op muurankers gedateerd 1564.


ID: 19754 | Bouwkundig element

Parochiekerk van de Heilige Kerst of Sint-Salvator

Sleepstraat (Gent)
In 1550 opbouw van een nieuwe kerk in laatgotische stijl onder meer met subsidies van Keizer Karel. In 1810-1812 werd een nieuwe voorgevel in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect P.J. de Broe voor de laatgotische kerk, die naar men vermoed onafgewerkt gebleven was, gebouwd.


ID: 21338 | Bouwkundig element

Stadswoning

Wellingstraat 89 (Gent)
Bakstenen breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met steil zadeldak oorspronkelijk met dakvenster, uit midden 16de eeuw.


ID: 21699 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Brugstraat 9 (Gingelom)
De plattegrond beschrijft een vierkante westelijke toren, aan de zuidelijke zijde door een portaal geflankeerd, en een driebeukig schip van vijf traveeën, voorzien van een koor met driezijdige sluiting.


ID: 22329 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Maartenplein 1A (Hasselt)
Classicistische pseudo-basiliek van circa 1717, met laatgotische toren, gelegen temidden van het kerkhof en toegankelijk langs een met gietijzeren hek afgezette weg.


ID: 32215 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel

Heurnestraat 81 (Heers)
Romaanse kapel, waarvan de plattegrond een zaalkerk beschrijft met schip van twee traveeën en koor van één rechte travee met vlakke sluiting.


ID: 47176 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en Paulus

Botermarkt 1 (Herenthout)
Georiënteerde, neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van de provinciale architect J. Van Gastel, gebouwd in 1861-1864, met gotische toren van circa 1550.


ID: 47225 | Bouwkundig element

Sint-Gummaruskapel

Leopoldstraat 11 (Herenthout)
Georiënteerd, eenvoudig zaalkerkje in gotische stijl, op rechthoekige plattegrond; opgetrokken uit baksteen, met schip van vier traveeën onder steil zadeldak met octogonale dakruiter.