Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

212 resultaten


ID: 43565 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Catharinakapel met winterlindes

Hauthem (Hoegaarden)
Fraai natuurstenen gebouwtje in laatgotische stijl, met een langwerpige beuk, uitlopend op een driezijdige sluiting, uit de 16de, 17de, 18de eeuw. Twee winterlindes markeren de ingang tot de kapel.


ID: 810 | Bouwkundig element

Kalkstenen kruisen

Hooilingenstraat (Hoeselt)
Op de kruising met de Bornekensweg werden in de tweede helft van de 16de eeuw twee moord- of zoenkruisen opgericht. Deze plaats staat dan ook bekend als “Twee kruisen”. In de westelijke berm staat het oorspronkelijke kalkstenen kruis voor Ghysbrecht Pauwels, met opschrift: “1567/ Ghyes/ Ponwels”. In de oostelijke berm vervangt een vermoedelijk 18de- of 19de-eeuws kruis het kruis voor Emondt Palmarts (+1592).


ID: 43591 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maurus

Gebr. Van Tiltstraat 1 (Holsbeek)
Volledig heropgebouwde kerk uit 1910 in neogotische stijl. Vóór de kerk staat een zandstenen toren met bouwopschrift 1564 op de zuidergevel.


ID: 46537 | Bouwkundig element

Begijnenhuizen

Begijnhof 5-8 (Hoogstraten)
Huizen van vier of drie traveeën en één of anderhalve bouwlaag, als één geheel opgetrokken in 1564.


ID: 46587 | Bouwkundig element

Jongensweeshuis Knechtjenscollege

Vrijheid 183 (Hoogstraten)
Voormalig jongensweeshuis, in 1555 gesticht door gravin Elisabeth van Culemborg, bestemd voor de opvang van twaalf weesjongens; later onderpastorie, sedert 1992 taverne.


ID: 300392 | Bouwkundig element

Wijk Corseele

Abraham Hansstraat, Koning Willemdreef, Korsele (Horebeke)
De wijk Corseele, bekend als de Geuzenhoek, is gesitueerd halfweg Oudenaarde en Zottegem, aan een smalle landweg die van de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke naar Nederzwalm afdaalt. Dit gehucht is de enige protestantse gemeenschap van ons land die sedert 1554 tot op heden ononderbroken heeft bestaan.


ID: 30593 | Bouwkundig element

Sint-Jansgodshuis

Ieperleestraat 31 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge het verbod op uitvoer van Engelse wol.


ID: 86078 | Archeologisch / Bouwkundig element

Motte van Kessenich

Kerkstraat (Kinrooi)
De site was de logische keuze voor de bouw van een versterking: een in de Maasvallei vooruitstekende hoogte, de meest oostelijke uitloper van het middenterras van de Maas.


ID: 58764 | Bouwkundig element

Witte Hoeve

Graaf Jansdijk 536 (Knokke-Heist)
De oorsprong van de site gaat vermoedelijk terug tot de laatste decennia van de 13de eeuw, vlak na de indijking van de Vagevierspolder. Semigesloten opstelling van drie vleugels rondom een onverhard binnenerf: boerenhuis met aangebouwde stal, schuur en tussenliggend stalgedeelte. Het oorspronkelijke boerenhuis is het meest zuidelijke gedeelte; oudste gedeelte is de opkamer: uitzonderlijke, gaaf bewaarde kelder met uitgewerkt kruisgewelf van twee traveeën, waarin de datum AN1686NO; 17de- of 18de-eeuwse kap boven het opkamergedeelte.


ID: 59407 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal met tuin

Budastraat 37 (Kortrijk)
Site vermoedelijk opklimmend tot in het begin van de 13de eeuw. Oudste bewaarde vermelding van 1211, uitgaande van ridder Goswijn, heer van Moeskroen, en betreft een schenking aan het armenhospitaal. Oudste vermelding van een kapel van 1220. Hervorming van de communauteit vóór 1302 en de vestiging van enkele zusters die leefden volgens de regel van Sint-Augustinus.