Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

723 resultaten


ID: 54694 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Kerkstraat 87 (De Haan)
De kerk is gewijd aan het Heilig Kruis, de kruisdevotie en bedevaart ontstaan in de 16de eeuw. In oorsprong een gotische kerk, mogelijk opklimmend tot midden 13de eeuw, gevolgd door een grote bouwcampagne midden 17de eeuw en later, typisch voor de Vlaamse kustkerken, uitgebreid met een neogotisch schip naar ontwerp van Alphonse De Pauw van 1906. De plattegrond ontvouwt een georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met achtzijdige vieringtoren; een schip van vier traveeën, een pseudotransept van één travee en een koor van vier ongelijke traveeën met vlakke apsis. Sacristie, stook- en bergplaatsen bevinden zich in de zuidoostelijke aanbouw.


ID: 54638 | Bouwkundig element

Jacobinessenhof

Vijfwegestraat 15 (De Haan)
De hoeve staat op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het boerenhuis is gedateert met jaartal "1670".


ID: 54602 | Bouwkundig element

Hoeve Spyckergoed

Zandstraat 2 (De Haan)
Semigesloten en omwalde hoeve op een opgehoogd, met gras begroeid erf toegankelijk via een oprit met kasseien en klinkers. Lage, verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met brede, omlopende stoep met klinkers.


ID: 16265 | Bouwkundig element

Hoeve Noordgasthuis

De Pannelaan 95 (De Panne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een verhard erf, gelegen achter de duinengordel, ten zuiden van het Langgeleed en bereikbaar via een verharde oprit.


ID: 16275 | Bouwkundig element

Hoeve De Zwarte Noend

Noordhoekstraat 50 (De Panne)
Spel van witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken (voornamelijk Vlaamse pannen), waarvan sommige met oude, sterk aangepaste 18de-eeuwse kern.


ID: 38003 | Bouwkundig element

Sint-Blasiushospitaal en kapel

Kaaistraat 9-11, 23 (Deinze)
Klooster en school, gesticht in 1816 in het Sint-Blasiushospitaal. Gebouwen op vierkante plattegrond, met ruime binnentuin. Heden voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse bakstenen gebouwen met twee bouwlagen onder zadeldak Eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, onder leien zadeldak met achthoekige torentje onder klokdak, daterend van 1662 en uitbreiding van 1909, laatstgenoemde naar ontwerp van priester-architect P.C.M. Van Loo.


ID: 35593 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude pastorie van Vosselare met tuin

Lagestraat 16 (Deinze)
Oude pastorie van Vosselare, gebouwd onder pastoor De Wolf in 1658, gelegen in een grote rechthoekige omwalde tuin met vijver. Toegang aan walgrachtbrugje met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers.


ID: 38094 | Bouwkundig element

Raesboomkapel en dorpswoning

Leernsesteenweg 133 (Deinze)
Huidig kapelgebouwtje van 1661 opgericht onder pastoor Lonqueval en eindbestemming van de Kapellekensommegang. Vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid met een woonhuis. Oorspronkelijke kapel: bakstenen gebouwtje met voorpuntgevel met aandak en vlechtingen, één bouwlaag en één travee onder zadeldak. Links van het woonhuis bakstenen stallen en bakhuisje achterin de tuin.


ID: 207087 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Hubertus

Begijnhof 15 (Dendermonde)
In kern vermoedelijk een eind 16de-eeuwse, één kamer diepe dubbelwoning met bovenverdieping en achteraan een aangebouwde traptoren. Volgens rekeningen in 1660 in opdracht van het begijnhof achteraan uitgebreid met een kelder en opkamer, rechter traveeën, onder lessenaarsdak. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met twee vernieuwde centraal geplaatste getrapte dakvensters.


ID: 207088 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Floribertus

Begijnhof 16 (Dendermonde)
Samen met nummer 17 en 18 in 1658-1659 gebouwde woning in opdracht van het begijnhof, uitgebreid met een nieuwe keuken in 1663. Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met centraal vernieuwd getrapt dakvenster.