Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1779 resultaten


ID: 3070 | Bouwkundig element

Molenhoef

Hollakenbaan 15 (Bonheiden)
Voormalig molenhuis met bijhorende, parallelle schuur, van de zogenaamde Hollakemolen, een open standaardmolen van 1763, die gelegen was aan de overzijde van de toenmalige straat.


ID: 200499 | Bouwkundig element

Grenspaal Grote Paal

Oude Keerbergsebaan (Bonheiden)
18de-eeuwse grenspaal, gelegen in het zuidoosten van de gemeente, op de grens met Keerbergen.


ID: 86015 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Maartensberg (Bonheiden)
Georiënteerde, gotische pseudo-basiliek, gelegen op een duidelijke verhevenheid met omringend, ommuurd kerkhof.


ID: 12677 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie

Hoogstraat 28 (Boom)
Iets achterin gelegen hoofdgebouw met smalle recent ommuurde voortuin geflankeerd door twee kleinere bijgebouwen, alles in sobere classicistische stijl.


ID: 12693 | Bouwkundig element

Café Stereo

Leopoldstraat 1 (Boom)
Café Stereo, vroeger zogenaamd Scheepvaart; in 1765 door de stad Brussel gebouwd als afspanning voor de reizigers Antwerpen-Brussel.


ID: 200544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kanaal Leuven-Dijle

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.


ID: 134462 | Landschappelijk element

Tuin van de  Onze-Lieve-Vrouwepastorie

Ravesteinstraat 22 (Boortmeerbeek)
Pastorietuin van 80 are; oorspronkelijke aanleg met omgrachte pastorie uit begin 17de eeuw; het pastoriegebouw werd verbouwd rond 1760 en vooral in 1880, toen ook de tuin werd heraangelegd en beplant met enkele zeldzame boomsoorten.


ID: 200275 | Bouwkundig element

Dubbele schutsluis

Sas (Boortmeerbeek)
Voorbeeld van een goed bewaarde 18de-eeuwse schutsluis, één van de vijf schutsluizen die deel uitmaken van de uitrusting van het kanaal Leuven-Dijle.


ID: 31733 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Bommershoven

Alfonsstraat 59 (Borgloon)
Herenhuis met hoeve, gelegen naast de kerk, en gebouwd in 1759-61 door Marcel-Gérard Magnée. Het oorspronkelijke complex bestond uit drie losstaande vleugels.


ID: 31866 | Bouwkundig element

Kasteel Bellevue

Belle Vue 70 (Borgloon)
Klein, alleenstaand herenhuis, gebouwd in 1764 door baron Isidore de Copis, jongere broer van Dieudonné de Copis, heer van Gorsleeuw, die het kasteel van Gorsleeuw bewoonde.