1802 resultaten


ID: 159 | Bouwkundig element

Windmolen Mosseveldemolen

Merestraat 131 (Aalst)
De achtkantige stenen stellingmolen, een vrij uitzonderlijke type, werd waarschijnlijk in 1758 als oliemolen of eventueel schorsmolen opgericht. In 1915 brandde de molen grotendeels uit. Het bedrijf werd met een armgasmotor voortgezet en hiermee werd tot in 1947 gemalen. Sindsdien werd de romp met een betonplaat afgedekt. Deze romp is een van de weinige molenrestanten in een stedelijk geworden omgeving.


ID: 186 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 21 (Aalst)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Heden gecementeerde lijstgevel met geblokte penanten en hanenkamlateien onder een entablement en een driehoekig fronton tussen festoenen en jaartal 17/68.


ID: 191 | Bouwkundig element

Herenhuis gedateerd 1763

Molenstraat 40, 40A-B (Aalst)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder recent lessenaarsdak; fraaie, heden gecementeerde, rococopilastergevel van 1763 met gebogen fronton over de drie middentraveeën.


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 231 | Bouwkundig element

Pastorie van het begijnhof

Pontstraat 48 (Aalst)
Voormalige pastorie van het begijnhof; traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw.


ID: 512 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Restert 3 (Aalst)
Semigesloten hoeve met bakstenen aanhorigheden onder pannen zadeldaken. Datering 1760 in de sluitsteen van het zandstenen steekboogdeurtje aan de straatzijde. Woonhuis van vijf verschillende traveeën en anderhalve verdieping onder een zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 513 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Restert 5 (Aalst)
Gesloten hoeve met inrijpoort ten zuidwesten. Dubbelhuis van zeven traveeën van verschillende breedte en één verdieping onder een gebogen zadeldak met datering 1767 gegrift in de beraapte en verankerde erfgevel. Met zadeldak afgedekte schuur aan de noordoostzijde. Stallen onder een zadeldak ten zuidwesten.


ID: 397 | Bouwkundig element

Sashuis

Roland Monteynestraat 10 (Aalst)
Het sashuis dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw, is het enige overblijfsel van het 'Sas van Wieze' en was lange tijd in gebruik als afspanning. Tegen de zijgevel is, iets terugwijkend een wagenhuis aangebouwd van wat recentere datum, met bepleisterde gevels en geplaatst onder pannen zadeldak


ID: 342 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Termurenlaan 2 (Aalst)
De pastorie werd opgericht in 1770 en het interieur is uitgevoerd in rococostijl. De pastorie is een dubbelhuis bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, alle muuropeningen zijn segmentboogvormig. Een kroonlijst met fries sluit de gevel af.


ID: 510 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Vlaamsegaaistraat 1 (Aalst)
Het dubbelhuis uit 1767 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak werd ingeplant in een grote tuin. Links en rechts werden twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak verwezenlijkt. De gevelaankleding is 19de-eeuws. Het dak wordt bekroond door een klokkenruitertje.