Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

152 resultaten


ID: 82493 | Bouwkundig element

Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel

Kreupelenstraat 8, 12-16 (Brugge)
Godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw Blindekens met bijhorende kapel, begrensd door de Kreupelen- en de Kammakerstraat.


ID: 301449 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Mariastraat (Brugge)
Muurschildering in een spaarnis van de zuidelijke kooromgang met voorstelling van de Heilige Lodewijk (188 x 100), gekroond, met leliescepter en boek, tweede kwart 14de eeuw.


ID: 301450 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Jacobskerk

Moerstraat 1 (Brugge)
Muurschilderingen uit de eerste helft van de 14de eeuw in de spaarnissen van het noordelijk transept. Links een voorstelling van Christus en de ongelovige Thomas, die zijn rechterhand in de zijdewonde van Christus legt; rechts de Heilige Johannes de Doper.


ID: 29887 | Bouwkundig element

Ambachtshuis van de kuipers

Niklaas Desparsstraat 14, Vlamingstraat 17 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de kuipers met bijhorend koetshuis in Niklaas Desparsstraat. Diep gericht huis naar ontwerp van meester-metselaar L. Feys en timmerman A. D'Hollander van 1768 als verbouwing van 16de-eeuwse schermgevel afgebeeld bij Marcus Gerards (1562); in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Huis van vier en zes traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, met klokgevel met parement van arduin en classicistische gevelopbouw. Zijgevel van zes traveeën en aanleunende aanbouw van drie traveeën. Voormalig koetshuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 18de eeuw.


ID: 82122 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Peerdenstraat 8 (Brugge)
Breedhuis van drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen; nieuwe, klimmende dakkapel), met kern uit de eerste helft van de 14de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1999-2001 naar ontwerp van architecten K. Lansoght en G. Vandenabeele (Brugge): verwijderen van twee garagepoorten en herinrichten als woning.


ID: 77461 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Male

Pelderijnstraat 14 (Brugge)
Abdijcomplex teruggaand tot de 14de eeuw, bestaande uit vier vleugels gelegen rond een binnenkoer en met abdijkerk, klooster, pandgang, gastvertrekken, vergaderzalen, drukkerij en bibliotheek. Grotendeels gebouwd op de oude fundamenten van de vierzijdige middeleeuwse waterburcht. Poortgebouw en afzonderlijk bezoekerscentrum. Omliggend park met verschillende oude bomen. Baksteenbouw met gedeeltelijk witbeschilderde muren en onder pannen zadeldaken.


ID: 83393 | Bouwkundig element

Jeruzalemkerk, klooster, godshuis en huis Adornes

Peperstraat 1-3, 3A-B (Brugge)
Jeruzalemkerk en Huis Adornes, deel uitmakend van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Complex bestaande uit ten oosten de kapel, ten westen het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen ten noorden en het eigenlijk kloosterdomein ten zuiden. Ervoor pleintje gevormd door het samenlopen van Jeruzalemstraat, Molenmeers, Rodestraat, Stijn Streuvelstraat en Balstraat.


ID: 83312 | Bouwkundig element

Predikherenklooster

Predikherenrei 1-2, 3, 1C (Brugge)
Oorspronkelijk kloosterdomein begrensd door de Ganzen-, Lange-, Predikheren- en de voormalige Witteleertouwer-, Schaar- en Hooistraat. Thans gebouwencomplex tussen de Predikherenrei en de Langestraat. Gebouwencomplex is geleidelijk aan tot stand gekomen door schenkingen en door aankoop.


ID: 83035 | Bouwkundig element

Herberg 't Maekelaersheester

Sint-Clarastraat 39-43 (Brugge)
Heden samenstel van drie breedhuizen van samen tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 29702 | Bouwkundig element

Herenhuis in laatclassicistische stijl

Sint-Jansstraat 13 (Brugge)
Monumentaal herenhuis gebouwd op een erf ontstaan als een afsplitsing circa 1300 van een groter erf dat minstens de huisnummers nummers 13 en 15 omvatte. In de loop van de 15de eeuw werd het oude huis uitgebreid met een nagenoeg even groot bouwvolume. Het huidig laatclassicistisch herenhuis is het resultaat van een verbouwing in 1840 van twee middeleeuwse diephuizen, in opdracht van de adellijke familie Jean-Baptist Coppieters.