Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1540 resultaten


ID: 84208 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kouterstraat 108A (Zele)
De Kouterkapel is een éénbeukige kapel van twee traveeën met driezijdig afgerond koor, gebouwd in 1645 naar aanleiding van de pest. Centraal op het dak staat een zeshoekige dakruiter met een klokkentorentje en een ingesnoerd tentdak waarop een smeedijzeren weerhaan prijkt. Vooraan op het dak staat een smeedijzeren kruis.


ID: 84189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ludgerus

Markt (Zele)
De barokke parochiekerk Sint-Ludgeruskerk uit het einde van de 17de-begin 18de eeuw, is opgetrokken van baksteen met een parement van okerkleurige Ledische kalkzandsteen, met behoud van elementen van de gotische kerk, opgetrokken in grijze kalkzandsteen van Gobertange.


ID: 77559 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Looveren

Ter looverendreef 10-12 (Zelzate)
Het voormalig ‘Goed ter Loven’ wordt gevormd door twee hoeven langs de Ter looverendreef, daterend van rond 1636 en 1842.


ID: 41011 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Cardijnstraat 11 (Zemst)
Hoekhuis met in zijgevel bewaard zandstenen parement, gedateerd 1649 doch vermoedelijk na het oorlogsbombardement van 1914 heropgebouwd.


ID: 41016 | Bouwkundig element

Hoeve Kattenhuis

Kattenhuisstraat (Zemst)
Eertijds "Indevelde". Heden is het een erg vervallen en desolaat geheel, waarbij in de 17de eeuw een kasteel hoorde, met grotendeels in puin vallende gebouwen, opklimmend tot einde 16de- en 17de eeuw.


ID: 40950 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Hammeke

Zenneweg (Zemst)
Aan de Zenneoever, in de schaduw van een krans lindebomen gelegen éénbeukige kapel afgedekt met een leien zadeldak, uit begin 17de eeuw.


ID: 301359 | Archeologisch geheel

Kolverenschans

Kolverenschansweg (Zonhoven)
De Kolverenschans in Zonhoven werd omstreeks 1604 door de lokale boerenbevolking opgericht om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans bleef in gebruik tot na 1713 en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap.


ID: 200331 | Bouwkundig element

Vranckenschans

Vrankenschansweg 16 (Zonhoven)
De Vranckeschans of Donckseschans is één van de vier schansen die op het grondgebied van Zonhoven gelegen waren, met name de Vranckeschans, de Engstegen schans, de Colverenschans en de Molenschans, waarvan alleen de eerste nog tamelijk goed bewaard is.


ID: 9793 | Bouwkundig element

Twee hoeven

Kottemstraat 1-3 (Zottegem)
Twee aaneengeloten hoeven gelegen op een helling in een beboomd landschap.


ID: 9825 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met watermolen

Molenhoek 14 (Zottegem)
Gesloten hoeve met nog werkende watermolen, gelegen aan de Traveinsbeek en beschaduwd door een linde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in stalvleugel. Oud molengebouw van twee traveeën en twee bouwlagen met gecementeerde erfgevel met overgenomen datering 1623. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw kende de molen tal van uitbreidingen.