Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2150 resultaten


ID: 304524 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

J. B. Vandenboschstraat 18 (Beersel)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, ook bekend als Wit Kapelleke, wegkapel gelegen op de kruising van vier straten, in ooit landelijk, onbebouwd gebied. Achter de kapel staat een linde.


ID: 38892 | Bouwkundig element

Padenborrehoeve

Padenborre 2 (Beersel)
De Padenborrehoeve is een gesloten hoeve, in de toegangspoort gedateerd 1721, gekenmerkt door het mooie volumespel der gebouwen in het omringende glooiende landschap.


ID: 38860 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Pastoor Bolsstraat (Beersel)
De 18de-eeuwse pijlerkapel, is ook bekend als de Kapel van de Roode Poort naar de aanpalende hoeve. Op de voet van de kapel bleef het steenkappersmerk van Robert Derideau bewaard.


ID: 134453 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Het Kasteeltje

Kasteelstraat 56 (Begijnendijk)
Landhuis en landschappelijk parkje daterend uit circa 1890 onder bouwhaar kandidaat-notaris Ferdinand Daels, aangelegd ter plekke van een voormalige buitenplaats van de norbertijnenabdij van Averbode uit de 18de eeuw, waarbij sporen van de oude ringgracht zijn bewaard.


ID: 216435 | Bouwkundig element

Hof van Uythem

Remerstraat 143 (Begijnendijk)
Omgrachte en gerenoveerde hoeve, door muurankers gedateerd 1701. Naar verluidt gaat het hier om de oudst bewaarde hoeve van Begijnendijk.


ID: 41497 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Quirinus

Processiestraat (Bekkevoort)
Heterogeen geheel met westtoren, een beuk van drie traveeën, een uitspringend transept en een driezijdig koor, geflankeerd door sacristieën.


ID: 9980 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Pieterparochie

Pastorijstraat 5 (Berlaar)
Oorspronkelijk omgrachte pastorie, opgericht in 1631; herstellingswerken in 1739. "Restauratie" naar ontwerp van R. Flémal van 1967; met afbraak tot het niveau van de begane grond.


ID: 10044 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Rameyenstraat 6 (Berlaar)
Hoeve ten westen van de kasteeldreef; bereikbaar via een gekasseide oprit vanaf de dreef. Woonstalhuis, schuur met aansluitende paardenstal en wagenhuis, bakhuis, recenter wagenhuis en moestuin.


ID: 84663 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke uit 1910-1911. De vrijstaande dorpskerk bezat voorheen een omringend ommuurd kerkhof. Op de restant van het kerkhof staan negentien gerecupereerde grafkruisen.


ID: 84664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.