Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 16919 | Bouwkundig element

Oude Zeedijkmolen met mechanische maalderij

Roesdammestraat (Veurne)
De Oude Zeedijkmolen is een standaardmolen met open voet, die functioneert als korenwindmolen met ten zuiden een kleine mechanische maalderij.


ID: 92124 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Het oorspronkelijk orgel is van J.-G. Gobert en J. Bosquet (Rijsel), uit 1743. In 1784-85 werd het uitgebreid met een Positief door J.J. Vander Haeghen (Rijsel). In 1909: ombouw en verplaatsing door Th. Delmotte en zoon (Doornik). In 1917 werd het orgel gedemonteerd door Frans Vos en door dezelfde teruggeplaatst in 1920. In 1967: totale vernieuwbouw door Jos. Loncke en Zonen (Esen).


ID: 16895 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Vinkemstraat (Veurne)
Altaar onder patronaat van de Augustijnenabdij van Lo vanaf 1174 tot 1803. In 1968 samengevoegd met parochie Wulveringem. Laat-gotische kerk met rijzige westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek; bewaarde gedeelten van de vroegere romaanse kerk in zijbeuken en transept. Roepsteen in oksel van westelijke torengevel met zuidelijke steunbeer. Calvarie van 1732 tegen zuidelijke transeptgevel. Omhaagd kerkhof.


ID: 16836 | Bouwkundig element

Burgerhuis gedateerd 1736

Vleeshouwersstraat 35 (Veurne)
Deels vrijstaand burgerhuis met links tuin op hoek bij Daniël De Haenelaan. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot 1736 volgens muurankers; laatst genoemde in de vorm van initialen P.D.G.L. op bovenverdieping.


ID: 17015 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westmoerstraat 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde (?) hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen) rondom begrint, rechthoekig erf met bakstenen stoepen en voetpad. Ten noordwesten, met lage bomen onder meer wilgen, afgezoomde rest van omwalling aansluitend bij ondergelopen ommuurde vaalt achter het stalgebouw.


ID: 16837 | Bouwkundig element

Hoeve Verbrande hofstede

Wulpendammestraat 35 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen volgens Ferrariskaart (1771-1778); thans met reminiscenties aan het langgestrekte type, zie boerenhuis met rechts aanleunende recentere stalvleugel aan noordwestelijke erfzijde; ertegenover, zuidoostelijke stalvleugel. Deels gebetonneerd en geasfalteerd erf met vaalt. Inplanting aan straat.


ID: 17083 | Bouwkundig element

Kasteel Beauvoorde met omwalling

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 16901 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerweg 7 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf. Ten oosten, rest van omwalling.


ID: 16843 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zuidstraat 13 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het derde-vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 16852 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zuidstraat 43 (Veurne)
Smal rijhuis met inslag van de Lodewijk XIV-stijl, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak (Vlaamse pannen).