Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2151 resultaten


ID: 89610 | Bouwkundig element

Hoeve

Drogenbroodstraat 1 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen rondom een erf. Gelegen bij een bocht van de Kasteelbeek, op de grens met Oostrozebeke. Site minstens opklimmend tot het midden van de 18de eeuw.


ID: 89481 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 124 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit boerenhuis en schuur/stal, opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Thans leegstaand en in vervallen staat.


ID: 89494 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Reynaertstraat 14 (Wielsbeke)
Historische hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, thans verlaten en in ruïneuze staat. De hoeve wordt reeds weergegeven in het landboek van Wielsbeke (1720). Omschreven als "erfve bestaen met huys, scheure en ovenbeur", in eigendom van werkman, later molenaar, Joos Goemaere.


ID: 89495 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Reynaertstraat 41 (Wielsbeke)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen, minimaal teruggaand tot het tweede kwart van de 18de eeuw, zie weergave in het landboek van Wielsbeke (1720). Omschreven als "Erfe bestaen met huys en scheure". De landgebouwen worden reeds weergegeven op het primitief plan circa 1830 en lagen ongeveer parallel met de straat.


ID: 89656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

St.-Bavostraat 19 (Wielsbeke)
Voormalige pastorie, thans in gebruik als museum "Demedtshuis". Gezien de slechte toestand van de oude pastorie (zie Priesteragiestraat) wordt er circa 1730 een nieuwe pastorie gebouwd, in de tuin bij het kerkhof ten zuiden van de kerk. Vrijstaand breedhuis onder pannen schilddak, gesitueerd tussen een oude Leiearm en de Sint-Bavokerk, van het kerkhof afgescheiden door een ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen pijlers. Ten zuiden aan de linkeroever van de oude Leiearm een beeldentuin met onder meer buste van A. Demedts.


ID: 1723 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

August Van Landeghemstraat 113 (Willebroek)
Heden oost-west-gerichte kerk met kern in laat-romaanse/vroeg-gotische stijl uit de 12de eeuw, gelegen op deels met gras begroeid en ommuurd pleintje, aanplanting van lindebomen voor de kerk.


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 205956 | Bouwkundig element

Herberg Het Neerhof

Lichterveldestraat 60-62 (Wingene)
Sitehistoriek opklimmend tot de 15de eeuw, huidig gebouw gedateerd 1711 in linker zijgevel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën onder zadeldak en links lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Zijgevels voorzien van aandaken en muurvlechtingen en lage aanbouw met staldeuren.


ID: 14424 | Bouwkundig element

Parochiekerk van Sint-Petrus en Paulus

Kerkplaats (Wommelgem)
Laat-gotische kerk herbouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw, nadat een vroegere kerk was afgebrand, het 15de-eeuwse transept bleef echter bewaard.


ID: 28122 | Bouwkundig element

Ferme de la Paille

Beekstraat 4 (Wortegem-Petegem)
Voormalige grote hoeve met losse bestanddelen teruggaand tot midden 18de eeuw. Vroeger met achtvormige omgrachting waarvan ten noordwesten klein deel rest. Verankerde baksteenbouw met gewitte gevels onder pannen zadeldaken.