Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2150 resultaten


ID: 481 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Waterkasteel 5 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw, onder gebogen zadeldaken op geschilderde voluutvormige daklijstbalkjes. Links en rechts wagenhuisjes met geblokte pilasters en telkens één venster in omlijsting van gesinterde baksteen.


ID: 421 | Bouwkundig element

Huis Wautershof

Zijpstraat 79-81 (Aalst)
Omringd door bomen, struiken en weiden. Woonhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl. Eén bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 34554 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bellemstraat 18 (Aalter)
Vroegere tweegezinswoning in het Aalterse dorpscentrum met een met gras begroeid en beboomd voorerf van de straat gescheiden door een betonnen hekwerk met toegangshekjes; daterend uit midden 18de eeuw.


ID: 33385 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Pieten

Blauwgoedstraat 2 (Aalter)
Ingeplant in de knik van de straat, bij de Driesbeek, met nieuwe toegangsdreef naar de Driesstraat en deels op Knesselare gelegen. Heden enkel nog behouden imposant woonhuis met hoog- en laaghuis ten westen van een verhard erf, met verbouwde stallen en schuur ten noorden.


ID: 34887 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Breemeersen 33 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; gevelsteen Anno 1726 vroeger boven venster van zijgevel.


ID: 33336 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak

Grote-Kapellestraat (Aalter)
Bedevaartkapel gebouwd in 1735 na de miraculeuze genezing van de negenjarige jongen Petrus B. Cardon door een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een boom bij de naastliggende hoeve van de familie Cardon. Gebouw op rechthoekige plattegrond, met twee traveeën onder zadeldak met vorstkam en zeshoekig houten dakruitertje onder hoge leien naaldspits.


ID: 33337 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote-Kapellestraat 36 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd en met gras begroeid erf en boomgaard met gerenoveerde boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot begin 18de eeuw en grote bakstenen schuur onder zadeldak van 1890.


ID: 34908 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1732

Heirstraat 87 (Aalter)
Verbouwde hoeve met behoud van de zijaandaken van het boerenhuis; linker zijgevel met twee merkwaardige jaarankers van 1732.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.