Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2976 resultaten


ID: 92102 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Jans-Onthoofding

Stavele (Alveringem)
Het orgel is gebouwd door Pierre-Charles en Lambert-Corneille van Peteghem (Gent) in 1821-23. Herstellingen en wijzigingen geschiedden in 1851 door Frederic Ureel (Poperinge); in 1853, mogelijk door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade); nadien door respectievelijk Frederic en Jos. Loncke (Esen). In 1941 plaatste Jules Anneessens (Menen) een ventilator en occasie-blaasbalg. Het orgel werd gerestaureerd door Jan Lapon (Diksmuide) in 1996-97.


ID: 15926 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellestraat 1 (Alveringem)
Aan de straat gelegen, oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met gekasseid voetpad. Straatzijde afgezet met doornhaag, populieren en wilgen.


ID: 15931 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bellestraat 19 (Alveringem)
Alleenstaand boerenarbeidershuisje van het langgestrekte type, zie rechts aanpalend schuurtje, met bakstenen stoep en voortuintje. Bestaande uit 19de-eeuws hoevetje (nummer 37), voormalig schoolgebouwtje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummer 36) en 19de-eeuws arbeidershuisje (nummer 34); voornamelijk houten kozijnconstructies. Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), vermoedelijk met verstening uit de eerste helft van de 20ste eeuw van de oorspronkelijk in stijl- en regelwerk opgetrokken lange gevels.


ID: 15876 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bergenstraat 62 (Alveringem)
Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 15878 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur

Bergenstraat 86 (Alveringem)
Boerenarbeidershuisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechts, aanleunend dwarsschuurtje uit het eerste kwart van de 19de eeuw in stijl- en regelwerk.


ID: 16462 | Bouwkundig element

Stalijzermolen

Beverenstraat (Alveringem)
De Stalijzermolen, gelegen op een lichte verheven weide, is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen. De tweezoldermolen werd in 1804 in opdracht van de familie Vanderbrigghe-Depottere gebouwd door de Alveringemse molenbouwer Louis Bogaert.


ID: 16028 | Bouwkundig element

Hoeve Leenhof van Hazebrouck

Beverenstraat 77 (Alveringem)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne, dat tot de 14de eeuw toebehoorde aan het geslacht van Hazebrouck. Hoeve met 19de-eeuwse losse bestanddelen, met ten noordwesten woonhuis van vijf traveeën + twee rechter opkamertraveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1822 door middel van muurankers.


ID: 15962 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Colaertshillestraat 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve (zie rest van omwalling ten oosten van het hof) met losse, willekeurige opstelling van voornamelijk nieuwe gebouwen rondom een gebetonneerd erf. Kleine palmhaag ten oosten van laatst genoemde.


ID: 15814 | Bouwkundig element

Dorpswoning met houten winkelpui

Dorp 6 (Alveringem)
Kleinschalig rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat en lager dan aanpalende huizen, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw (eerste kwart van de 19de eeuw ?). Houten, neoclassicistische winkelpui.


ID: 15884 | Bouwkundig element

Hoeve Fort en 't Schaephof

Foortstraat 6 (Alveringem)
Aan de straat gelegen hoeve met losse bestanddelen rondom erf met bakstenen voetpaden, en ommuurde mestvaalt in het midden. Ten zuidwesten, rest van voormalige omwalling. Ten noorden, boerenhuis van vijf traveeën + rechts twee opkamertraveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw met latere, voornamelijk aanpassingen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ten westen, dwarsschuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw met links wagenhuisgedeelte.