Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2976 resultaten


ID: 92368 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Onze Lieve Vrouw

Heestert (Zwevegem)
Het huidig orgel is een werk van Jules Anneessens (Menen), uit 1938-1939.


ID: 80854 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Burcht

Beekstraat 36 (Zwevegem)
Eén van de belangrijkste hoeves van de gemeente Zwevegem. Gelegen aan de voet van een noord-zuid gerichte heuvelrug. Een aftakking van de noordelijk lopende Keibeek loopt ten westen van de hoeve en voedde voorheen de omwalling. Oudste vermelding in 1547, destijds centrum van de gelijknamige heerlijkheid. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een woonhuis op motte binnen een cirkelvormige omwalling en een neerhof met nutsgebouwen met U-vormige opstelling. Neerhof: Verankerde bakstenen nutsgebouwen met U-vormige opstelling rondom deels verhard en deels bekiezeld erf. Erf toegankelijk via imposant witgekaleid poortgebouw. Aansluitend, sterk verbouwde stalvleugel. Ten zuiden dubbele dwarsschuur met witgekalkte gevel op gepikte plint; asemgaten. Opperhof: boerenhuis met 19de-eeuws uitzicht maar met oudere, vermoedelijk 17de-eeuwse kern zie sporen van vlechtingen in de zijpuntgevel. Zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 80917 | Bouwkundig element

Hoekhuis gedateerd 1790

Harelbeekstraat 1, Kortrijkstraat 2 (Zwevegem)
Beeldbepalend hoekpand gedateerd 1790 door muurankers in de rechterzijpuntgevel. Hoofdvolume al weergegeven in het landboek van Zwevegem daterend uit het eind van de 18de eeuw. In de vroege 19de eeuw uitgebreid met een dwarse vleugel aan de Harelbeekstraat. Later in de 19de eeuw wordt het volume verder uitgebreid en krijgt grosso modo zijn huidige plattegrond.


ID: 81069 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heestertplaats 12 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 19de eeuw. Combinatie van diep- en breedhuis, tevens dieper in gelegen nutsgebouw met merkwaardige voorgeplaatste serre, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Gecementeerde lijstgevel en verankerde zijgevel.


ID: 81203 | Bouwkundig element

Hoeve

Heestertstraat 39 (Zwevegem)
Hoeve van 1804 maar de site staat al aangegeven op de Ferrariskaart 1770-1778. Woonhuis, gewit volume en stalvleugel.


ID: 80911 | Bouwkundig element

Dorpswoning in steegje

Kasteelstraat 2 (Zwevegem)
Vroeg 19de-eeuwse woning gelegen in steegje, vermoedelijk in oorsprong horend bij Avelgemstraat nummer 24.


ID: 81379 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen in steegje

Kasteelstraat 8-12 (Zwevegem)
In een steegje gelegen drie vroeg 19de-eeuwse arbeiderswoningen onder Vlaamse pannen zadeldak. Witgekalkte verankerde bakstenen lijstgevels op gepikte plint.


ID: 81311 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koffiestraat 3 (Zwevegem)
Vroeg 19de-eeuwse dorpswoning, dubbelhuis van één bouwlaag onder geknikt pannen zadeldak en lijstgevel bekleed met vingerberaping van circa 1900.


ID: 80916 | Bouwkundig element

Beeldbepalend hoekpand

Kortrijkstraat 1 (Zwevegem)
Beeldbepalend vroeg-19de-eeuws onderkelderd hoekpand met typerende afgeschuinde, licht vooruitspringende hoektravee. Eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevel horizontaal benadrukt door de druiplijstjes en de doorgetrokken bakstenen onderdorpels van de bovenvensters.


ID: 80941 | Bouwkundig element

Hoeve

Kreupelstraat 1 (Zwevegem)
Klein vroeg 19de-eeuws hoevetje met L-vormige opstelling. Witgekaleide verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (Vlaamse pannen); onverhard erf. Dwars op de straat ingeplante boerenwoning. Lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met luiken. Boomgaard ten noorden. Ten oosten stalvleugel + schuur.