Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2977 resultaten


ID: 58049 | Bouwkundig element

Wellinghoeve

Smisjestraat 12 (Zuienkerke)
Begin-19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype met lange erfoprit tot de straat. Boerenwoning in bruine baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen, bewaard schrijnwerk met T-vensters en luiken en aansluitende witgekalkte stalvleugel.


ID: 58118 | Bouwkundig element

Hoeve De Teghelrie

Vaartstraat 5 (Zuienkerke)
Hoeve voormalig eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal en voor eerst vermeld in 1629-1630. Op de Ferrariskaart 1770-1778 wordt de hoeve aangeduid met drie losse bestanddelen, bergschuur, boerenwoning en stal op een rechthoekig, deels omgracht erf met bomen en drinkput. De boerenwoning is het volume met de oudste kern wellicht 17de-eeuws, onder zadeldak met Vlaamse pannen. De stallen zijn 18de-eeuws.en een begin-19de-eeuwse bakstenen kalverenstal onder half schilddak. Het bakhuis met varkensstallen is eveneens begin-19de-eeuws. De monumentale bergschuur met een inscriptie in een balk van 1735 is op rechthoekige plattegrond, driebeukig en afgedekt met een schilddak, met inrijpoorten voorzien van een reketdeurtje. Verder nog de doorrit, de dorsvloer, de koestal en een overwelfde kelder.


ID: 57975 | Bouwkundig element

Hoeve Vijverhof

Westernieuwweg Zuid 14 (Zuienkerke)
Historische omwalde hoeve Vijverhof, ook gekend als Waterhof of Tempeliershof, gelegen ten noordwesten van de historische dorpskom. Hoeve in oorsprong bestaande uit een deels omwald opper- en neerhof, nu hoeve met losse bestanddelen met bewaard gebleven structuur. Voormalig opperhof, gelegen op terp, met aan de noordoostzijde restant van de cirkelvormige omwalling en met boerenwoning en aanpalende bijgebouwen opklimmend tot minimaal de 16de eeuw. De gebouwen zijn opgevat als twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken, en ten oosten ervan palend aan de kleine binnenkoer een bakhuisje. Op het voormalige neerhof ten zuidoosten een groot losstaand stalgebouw, ten noorden ervan een kleinere stal en ten westen een schuur, wellicht daterend uit begin 19de eeuw.


ID: 38392 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brullenstraat 1 (Zulte)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd begraasd erf. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, van circa 1800.


ID: 38436 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Grote Steenweg 100 (Zulte)
Voormalige brouwerswoning van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd circa 1800, voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen betonnen pijlertjes.


ID: 38406 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoevestraat 14 (Zulte)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1800, rechts een voormalige vlasschuur nu schildersatelier.


ID: 38451 | Bouwkundig element

Klein Kasteeltje

Kerkstraat 25 (Zulte)
Rechthoekig landhuis met voorgevel naar het zuiden en toegangsbruggen in as van centrale voor- en achterdeur, dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd circa 1800.


ID: 38380 | Bouwkundig element

Olieslagerij en veevoederfabriek Van Damme en molen

Staatsbaan 98 (Zulte)
Olieslagerij en veevoederfabriek Van Damme (sinds 1904) met behouden molenromp van de stenen koren- en oliewindmolen, van 1805 (zie jaarankers), ook zogenaamd "Wappersmolen", naar eigenaars in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 45136 | Bouwkundig element

Hoeve

Beerlegemsebaan 47 (Zwalm)
Voormalige hoeve met bestanddelen in U-vormige opstelling, opklimmend tot eind 18de eeuw of begin 19de eeuw.


ID: 45131 | Bouwkundig element

Hoeve

Beerlegemsebaan 8 (Zwalm)
Voormalig hoevetje met zijdelings op de straat ingeplant boerenhuis van vier traveeën met aansluitende stal onder doorlopend zadeldak. Woonhuis vermoedelijk uit de 18de eeuw of begin 19de eeuw.