49 resultaten
ID: 24758 | Bouwkundig element
Graslei 10 (Gent)
Spijker, opklimmend tot het vierde kwart van de 12de eeuw, tot 1734 opslagplaats voor het graan dat langs de Leiehaven vervoerd werd. Na een brand in 1896, gerestaureerd in 1903 naar ontwerp van architect August Van Assche. Licht voorover buigende gevel van zeven traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, met een brede verankerde trapgevel van zes traveeën en toegevoegde travee afgedekt met twee kantelen, volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen. Achtergevel met een verankerde trapgevel van Doornikse kalksteen.
ID: 25148 | Bouwkundig element
Korenlei 24-26, Sint-Michielsplein 21 (Gent)
Oorspronkelijk romaans steen van circa 1200 opgetrokken uit Doornikse steen, waarvan enkel de onderbouw en de in 1909 herbouwde zijgevels verwijzen naar een vroegere vorm. Volgens archiefstukken werd in 1662 op de behouden romaanse onderbouw een traditionele bak- en zandstenen trapgevel opgericht, in de loop van de 19de eeuw verbouwd, maar in 1909 hersteld in 17de-eeuwse toestand met volledig vernieuwde topgevel en gebruik van nieuwe materialen; de romaanse gevels werden tegen de zijgevels heropgebouwd.
ID: 25890 | Bouwkundig element
Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.
ID: 19148 | Bouwkundig element
Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.
ID: 26007 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 6 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen afgedekt met een schilddak met 19de-eeuwse uitzicht, doch met oudere kern. Bakstenen lijstgevel afgezet met gecementeerde hoekblokken op een arduinen plint.
ID: 8743 | Bouwkundig element
Vloerzegemstraat (Geraardsbergen)
Gelegen ten noorden van de Kloosterstraat en ten zuiden van beboomd weiland, schip uit de 15de eeuw met 17de-eeuwse verbouwingen. Koor, vermoedelijk romaanse onderbouw uit de tweede helft van de 12de eeuw, noordkapellen vermoedelijk uit de 17de eeuw en neogotische zuidsacristie. Omgevend ommuurd kerkhof met een collectie graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.
ID: 41876 | Bouwkundig element
Onze-Lieve-Vrouwplein (Herent)
Merkwaardig gebouw opgetrokken in verschillende bouwcampagnes. Het oudste deel is de romaanse vierkante toren met vier verdiepingen, met een veel latere torenspits; meestal vermeld wegens de uitzonderlijke architectonische muurversiering. Rond de kerk ligt het restant van het voormalige kerkhof.
ID: 43297 | Bouwkundig element
Dorpsstraat (Huldenberg)
Het markante silhouet met twee rijzige, in zandige kalksteen opgetrokken romaanse torens en schrijnvormig neoromaans schip is van verre herkenbaar. De kerk staat te midden het ommuurde kerkhof.
ID: 16323 | Bouwkundig element
Koninklijke Prinslaan (Koksijde)
Circa 1107 door Franse benediktijnen-monnik Ligerius in duinen van Koksijde gesticht. 1566: vernietiging van abdij door beeldenstormers. Eerste opgravingen in 1897 onder leiding van J. Valckenaere en G. Vallaeys. De opgravingen hebben voornamelijk betrekking op een periode, gaande van de 12de (stichting van abdij) tot de 16de eeuw (abdij wordt verlaten).
ID: 32425 | Bouwkundig element
Kerkplein 1 (Kortessem)
Romaanse kerk uit de 12de eeuw met vroeggotisch koor uit het derde kwart van de 13de eeuw en vergroting van de noordelijke zijbeuk in neoromaanse stijl in 1870-1875.