Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

49 resultaten


ID: 22701 | Bouwkundig element

Benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1, Plankstraat 18, Stenaartberg 2, 2A (Sint-Truiden)
Het complex beslaat het stadsgedeelte afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten.


ID: 23018 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Pieter

Naamsesteenweg 150 (Sint-Truiden)
Voorbeeld van Rijn-Maasromaanse architectuur, gebouwd circa 1180-1190. Na de Franse bezetting verwaarloosd en vervallen. In 1874 werd begonnen met de restauratie.


ID: 23074 | Bouwkundig element

Donjon van Brustem

Singelstraat (Sint-Truiden)
Ruïne van de torenburcht in 1170 opgericht door Lodewijk I, graaf van Loon, als versterkte voorpost tegen de stad Sint-Truiden.


ID: 42804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus

Dorpsplein (Tervuren)
Georiënteerde driebeukige kerk op een lichte verhevenheid, uitgevoerd in Maasromaanse stijl en opklimmend tot eind 12de en begin 13de eeuw, grondige aanpassingen eind 17de en in begin 18de eeuw, ommuurd voormalig kerkhof.


ID: 43083 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Groot Overlaar (Tienen)
Kleine éénbeukige kerk, voorzien van een stevige toren, de beuk behoort tot de zeldzaam in situ bewaarde preromaanse monumenten.


ID: 37528 | Bouwkundig element

Burcht van Kolmont

Oude Kolmontstraat (Tongeren)
Burchtruïnes, zichtbaar temidden van de loofbomen waarmee de hoge burchtheuvel begroeid is.


ID: 17082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


ID: 207835 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eloois

Sint-Elooisplein (Waregem)
Georiënteerde hallenkerk, opgebouwd uit een eind 12de- of begin 13de-eeuwse romaanse toren, een in het begin van de 17de eeuw herbouwde, noordelijke zijbeuk met neogotische aanpassing van 1898-1902 en een neogotische, zuidelijke zijbeuk van 1898-1902.


ID: 308865 | Archeologisch geheel

Motte Bergenmeersen

Nederkouter (Wichelen)
Het mottekasteel van de Bergenmeersen is vandaag volledig uit het landschap verdwenen. Ondanks de nivelleringswerken door de eeuwen heen kon tijdens de opgravingen nog een antropogeen ophogingspakket en de grachten worden herkend. De motte moet gesitueerd worden in de economische en juridische context van de 12de-eeuwse Heerlijkheid.