Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

90 resultaten


ID: 25890 | Bouwkundig element

Gravensteen

Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.


ID: 21795 | Bouwkundig element

Abdij Mariëndal

Rotemstraat 4 (Halen)
Ook Abdij van Rothem genaamd, thans verdwenen, op het neerhof en het poortgebouw na. Zogenaamde Rotemhoeve, poortgebouw en hoeve van de voormalige abdij Mariëndal. Imposant geheel dat een belangrijk element in het landschap vormt.


ID: 22202 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Diestersteenweg 210 (Hasselt)
De kerk is een stichting van de abdij van Herkenrode, van circa 1220. Van deze eerste, romaanse kerk blijft alleen het onderste gedeelte van de toren over.


ID: 41876 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Onze-Lieve-Vrouwplein (Herent)
Merkwaardig gebouw opgetrokken in verschillende bouwcampagnes. Het oudste deel is de romaanse vierkante toren met vier verdiepingen, met een veel latere torenspits; meestal vermeld wegens de uitzonderlijke architectonische muurversiering. Rond de kerk ligt het restant van het voormalige kerkhof.


ID: 43569 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ermelindis

St.-Ermelindisstraat (Hoegaarden)
Belangrijke landelijke kerk, voormalig bedevaartsoord. De plattegrond omvat een aanzienlijke westtoren tussen de verlenging van de zijbeuken, een driebeukig schip van vier traveeën en een koor met halfronde apsis.


ID: 88873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.


ID: 16542 | Bouwkundig element

Allaertshuizen

Allaertshuizenstraat 5, Veldweg 4 (Koksijde)
Eertijds uithof van de abdij Ten Duinen, nu verdeeld in twee afzonderlijke hoeven, confer voormalige Opper- en Neder Allaershuyse, gelegen binnen eenzelfde, circa rechthoekig deels met linden omzoomde omwalling, met centrale drenkplaats. Witgekalkte veldkapel onder een gebogen zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 16323 | Bouwkundig element

Abdij Ten Duinen

Koninklijke Prinslaan (Koksijde)
Circa 1107 door Franse benediktijnen-monnik Ligerius in duinen van Koksijde gesticht. 1566: vernietiging van abdij door beeldenstormers. Eerste opgravingen in 1897 onder leiding van J. Valckenaere en G. Vallaeys. De opgravingen hebben voornamelijk betrekking op een periode, gaande van de 12de (stichting van abdij) tot de 16de eeuw (abdij wordt verlaten).


ID: 43358 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus van Tours

Annonciadenstraat 8 (Kortenberg)
Heterogeen geheel samengesteld uit drie diepe beuken van vier traveeën, een uitspringend transept met kruisingstoren en een polygonaal koor met moderne bijbouwen.


ID: 32466 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

St.-Lambertusstraat (Kortessem)
Romaanse kerk van rond 1200, met ingrijpende restauratie en vergroting tussen 1887 en 1893 in neoromaanse stijl.