Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

141 resultaten


ID: 29767 | Bouwkundig element

Samenstel van stadswoningen

Spiegelrei 24 (Brugge)
Samenstel van de huizen zogenaamd links Het Zwarte Leeuwken en rechts Den Ancker. Huizen van respectievelijk twee/drie traveeën en drie traveeën en telkens twee bouwlagen onder zadeldak, met links een puntgevel en rechts een klokgevel van verankerde rode baksteen. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen vanaf de middeleeuwen.


ID: 29780 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Vaeghevier

Spinolarei 16 (Brugge)
Huis zogenaamd 't Vaeghevier, zie gevelsteen, met oude laatmiddeleeuwse kern, zoals zichtbaar in de achtergevel en bewaarde sporenkap uit het derde kwart van de 13de eeuw. Oorspronkelijk twee diephuizen met verankerde bakstenen trapgevels van respectievelijk twee en vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldaken, samengevoegd tot het huidige dubbelhuistype. Links gelegen pand van 1683 en rechterpand van 1693 volgens Ferieboec.


ID: 79819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site Abdij Ter Doest

Ter Doeststraat 4, 4A-B (Brugge)
Historische abdijsite, toegankelijk via een toegangsdreef met L-vormig verloop beginnend bij de Ter Doeststraat. Aan het begin van de dreef bevindt zich een kapel van 1687. Op het einde van de toegangsdreef, ten westen ervan een poortgebouw, gedateerd 1661. De hoevegebouwen met 17de-eeuwse kern met L-vormige plattegrond zijn ten noorden van het erf ingeplant. Ten noorden van de hoevegebouwen bevindt zich een voormalig woonhuis uit de 17de eeuw. De voormalige imposante abdijschuur uit de 13de eeuw en het wagenhuis bevinden zich ten zuiden van het erf.


ID: 29897 | Bouwkundig element

Natiehuis Ter Beurse

Vlamingstraat 35 (Brugge)
Beeldbepalend hoekpand bij Grauwwerkersstraat. 18de-eeuws ogende classicistische penantengevel onder driehoekig fronton, in 1947 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge) teruggevoerd naar de gotische toestand.


ID: 308164 | Landschappelijk element

Kanaaltrace De Lieve

Damme, Moerkerke (Damme)
Het tracé van de Lieve in de gemeente Damme is een relict van het historisch binnenscheepvaartkanaal dat tussen 1251 en 1269 van Gent tot Damme werd aangelegd. Waar de Gentse Lieve door het Brugse Vrije liep moest een brede strook land worden onteigend, dit is tot op vandaag duidelijk zichtbaar in de percelering. De waterloop zelf is gereduceerd tot gracht en op andere plaatsen slechts zichtbaar als kleine verzinking in het reliëf.


ID: 78871 | Archeologisch / Bouwkundig element

Site van het Hof van Lembeke

Bekofstraat, Damse Vaart-Oost 3 (Damme)
Site van het "Hof van Lembeke", nu nog bestaande uit een motte, die door een brede gracht wordt omringd. Het Hof van Lembeke was een laat-middeleeuws kasteel op een motte met vierkante walgracht. Het was een versterkte post langs het Zwin, met voornamelijk een militaire rol. De huidige boerderij gaat terug op een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen in L-vormig patroon, namelijk witgekalkt woonstalhuis en 19de-eeuwse schuur in donkere baksteenbouw.


ID: 78704 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal

Burgstraat 2-4, Kerkstraat 33 (Damme)
13de-eeuws hospitaal opgetrokken in vroeggotische stijl, in de loop van de 15de tot de 20ste eeuw uitgebreid met diverse bijgebouwen. Is één van de zeldzaam bewaarde vroege voorbeelden van burgerlijke architectuur in Vlaanderen.


ID: 78708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof met leilindes ten zuiden en kerkplein ten noorden.


ID: 78790 | Archeologisch geheel

Archeologische resten van de middeleeuwse kerk van Lapscheure

Zeedijk 4A (Damme)
Archeologische resten van de middeleeuwse kerk van Lapscheure, gelegen in de tuin van de nieuwbouwwoning nummer 4, ten oosten naast de dijk. Bij een opgraving in 1989 worden de funderingen van de kerk teruggevonden: Latijns kruis met schip van drie beuken.


ID: 54585 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens met kerkhof

Vlissegemstraat (De Haan)
De huidige driebeukige hallenkerk met achtzijdige westtoren gaat terug op een 13de-eeuws kerkgebouw. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met ingebouwde vierkante westtoren (oorspronkelijk vieringtoren), een schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door de sacristie en stookplaats. Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak op klossen. De kerk ligt te midden van het ommuurde kerkhof met graftekens.