141 resultaten
ID: 24910 | Bouwkundig element
Hoogpoort 8-12 (Gent)
Het burgerhuis Den Ram gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovenhuis, met een bepleisterde gevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, dateert uit 1732, opgetrokken in opdracht van Aegidius Frans De Zomere, procureur van Ghedele.
ID: 25743 | Bouwkundig element
Sint-Baafsplein 1A (Gent)
Sint-Baafskathedraal, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 942. De bouwgeschiedenis van dit overwegend gotisch gebouw is zeer complex. De belangrijkste bouwcampagnes omvatten de bouw van het koor op het einde van de 13de eeuw en eerste helft 14de eeuw onder invloed van Noord-Franse en Scheldegotiek, de bouw van westtoren in Brabantse gotiek in 1462-1534, en de bouw van schip en transept in 1533-1559.
ID: 26910 | Bouwkundig element
Sint-Kruis-Winkeldorp 67 (Gent)
Oudste vermelding in 1629, doch kern opklimmend tot eind 13de of begin 14de eeuw. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, geflankeerd aan de zuidelijke zijde door rond traptorentje en aan de noordelijke zijde een doopkapel in het verlengde van de zijbeuk, een schip van drie traveeën, koor van twee traveeën met zijbeuken. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.
ID: 52129 | Bouwkundig element
Provincieweg (Gistel)
Noord-zuid georiënteerd kerkgebouw met ommuurd kerkhof met aan de straatzijde oorlogsmonument en knotlindes. Neogotische kerk, gebouwd in 1858-1860 met integratie van de achthoekige toren uit de tweede helft van de 13de eeuw. Longitudinaal, pseudobasilicaal kerkgebouw met ingebouwde achthoekige noordtoren op vierkante basis, schip van zes traveeën, koor van één rechte travee met driezijdige sluiting en sacristieën in de oksels van het koor en de zijbeuken.
ID: 41860 | Bouwkundig element
Markt (Haacht)
Groot gebouw van witachtige zandsteen, bestaande uit een polygonaal koor, geflankeerd door sacristieën, uitspringend dwarsschip, drie beuken van drie traveeën onder enkel dak en westertoren; aan noordgevelzijde, aanleunende Sint-Quirinuskapel.
ID: 22228 | Bouwkundig element
Spalbeekstraat 67 (Hasselt)
Rechthoekig schip van vijf traveeën en hoefijzervormig koor, onder afgewolfd zadeldak met zeszijdige westelijke dakruiter.
ID: 22097 | Bouwkundig element
Vismarkt (Hasselt)
De Sint-Quintinuskathedraal is een gotische kathedraal, gelegen in de kern van de stad, op een vrij klein plein, doch met zijn toren het stadsbeeld dominerend.
ID: 84221 | Bouwkundig element
Nieuwe Steenweg 139 (Heers)
Ontstaan uit een romaanse kapel; in zijn huidige vorm is de kerk een kruisbasiliek met driebeukig schip. Het resterend romaanse gedeelte, met name de twee onderste geledingen van de toren, is opgetrokken uit breuksteen.
ID: 41876 | Bouwkundig element
Onze-Lieve-Vrouwplein (Herent)
Merkwaardig gebouw opgetrokken in verschillende bouwcampagnes. Het oudste deel is de romaanse vierkante toren met vier verdiepingen, met een veel latere torenspits; meestal vermeld wegens de uitzonderlijke architectonische muurversiering. Rond de kerk ligt het restant van het voormalige kerkhof.
ID: 47121 | Bouwkundig element
Nederrij 133, 133A (Herentals)
Complex geheel met diverse ziekenhuisvleugels en oude gasthuisgebouwen in gebruik als kantoren van het O.C.M.W., ingeplant op de oever van de Kleine Nete.