Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

80 resultaten


ID: 5090 | Bouwkundig element

Klooster van de witzusters

Kammenstraat 51 (Antwerpen)
Voormalig klooster van de witzusters, gesticht in 1312 en wettelijk erkend in 1353. In 1483 werd het aanpalende huis "Den Winthaes" aangekocht teneinde het klooster te vergroten; de kerk werd voltooid in 1491, de rest van de gebouwen circa 1545; het portaal aan de straatzijde dateert van 1652.


ID: 38873 | Bouwkundig element

Feodaal kasteeldomein met Auberge du Chevalier

Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.


ID: 301503 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Hubertuskerk

Sint-Hubertusstraat 2 (Bilzen-Hoeselt)
Ontdekking van de schilderingen in koor en apsis door Raymond Lemaire in 1963 tijdens restauratie en uitbreiding van de kerk; blootgelegd en gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium onder leiding van Michel Savko (1964-1970).


ID: 302193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 82901 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Gouden-Handstraat 4 (Brugge)
Complex op U-vormige plattegrond met oudste vleugel aan de Gouden-Handrei/ Torenbrug opklimmend tot het eerste kwart van de 14de eeuw, en jaren 1950-vleugel aan Torenbrug/ Gouden-Handstraat; sedert 1986 ingericht als studentenverblijf voor het Europacollege.


ID: 29315 | Bouwkundig element

Handelshuis De Cleene Buerse

Grauwwerkersstraat 2-4 (Brugge)
Voormalig handelshuis deel uitmakend van een complex met verscheidene belangrijke, aan elkaar palende handelshuizen.


ID: 82824 | Bouwkundig element

Rijksnormaalschool

Hugo Losschaertstraat 5B, Klaverstraat 46-50, Schuttersstraat 10, Sint-Jorisstraat 69-71 (Brugge)
Voormalige Rijksnormaalschool, heden Departement Lerarenopleiding. Oorspronkelijke locatie van het Oudhof van de schuttersgilde van Sint-Joris. Complex bestaande uit het schoolgebouw (nummer 71) met imposante ingang aan Sint-Jorisstraat en links ervan de oorspronkelijke directeurswoning (nummer 69).


ID: 81981 | Bouwkundig element

Herenhuis

Katelijnestraat 27, 27B (Brugge)
Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), oudere kern opklimmend tot circa 1300, zie kelder. Huidig pand gebouwd na 1813 en inmiddels gesplitst in twee panden. Bepleisterde en deels beschilderde lijstgevel met deels bepleisterde en deels natuurstenen plint. Begane grond gedeeltelijk aangepast.


ID: 77461 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Male

Pelderijnstraat 14 (Brugge)
Abdijcomplex teruggaand tot de 14de eeuw, bestaande uit vier vleugels gelegen rond een binnenkoer en met abdijkerk, klooster, pandgang, gastvertrekken, vergaderzalen, drukkerij en bibliotheek. Grotendeels gebouwd op de oude fundamenten van de vierzijdige middeleeuwse waterburcht. Poortgebouw en afzonderlijk bezoekerscentrum. Omliggend park met verschillende oude bomen. Baksteenbouw met gedeeltelijk witbeschilderde muren en onder pannen zadeldaken.


ID: 83035 | Bouwkundig element

Herberg 't Maekelaersheester

Sint-Clarastraat 39-43 (Brugge)
Heden samenstel van drie breedhuizen van samen tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische en Vlaamse pannen).