Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

80 resultaten


ID: 44281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Oudekerkstraat 8 (Oudenburg)
Voormalige Sint-Eligiuskerk, overgebleven gedeelte van een in oorsprong romaanse, georiënteerde en transeptloze basilicale kerk. Apsis, koor, sacristie en middentoren zijn gerestaureerd, terwijl de middenbeuk met overblijfselen van de westgevel en scheiboogarcades zijn geconserveerd als ruïne. Centraal gelegen in een trapeziumvormig kerkhof, ommuurd en aan Oudekerkstraat omzoomd met populierenrij.


ID: 36972 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stefanus met kerkhof

Bampstraat (Riemst)
De huidige kruiskerk vervangt een romaans of vroeg-gotisch gebouw, dat in 1846 werd afgebroken, op de toren na. Ten noorden en ten oosten sluit het kerkhof bij de kerk aan.


ID: 42745 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eustachius

Pater R. Van De Wouwerstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Ruim gebouw met massieve, gotische klokkentoren van ijzerzandsteen opgebouwd circa 1300, schip uit de 15de eeuw, dwarsbeuk en zijkoren in laatgotische stijl uit de 16de eeuw.


ID: 15375 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Dries (Sint-Niklaas)
Ruime driebeukige kerk uit de 17de, 18de en 19de eeuw, met kern uit het einde van de 13de eeuw. Omringd door het kerkhof met arduinen hekpijlers uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op de noordwestelijke hoek, een oorlogsgedenkteken.


ID: 23020 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Agnes

Begijnhof (Sint-Truiden)
Met de bouw van de kerk werd begonnen kort na de stichting van het begijnhof; de oudste gedeelten dateren uit de tweede helft van de 13de eeuw, en zijn voorzien van laatromaanse en vroeggotische elementen.


ID: 301524 | Bouwkundig element

Muurschilderingen begijnhofkerk

Begijnhof (Sint-Truiden)
De kerk is vooral bekend vanwege haar muurschilderingen die getuigen van de spiritualiteit en devotie van de begijnen. De fasering van de muurschilderingen kan verbonden worden met de bouw- en de inrichtingsfases van de kerk.


ID: 301528 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Pauluskerk

Dorpsplein (Tervuren)
Muurschilderingen in koor en apsis, tweede kwart 13de eeuw en circa 1300, fragmentair bewaard.


ID: 43103 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Genoveva

Sint-Genovevaplein (Tienen)
Hallenkerk met kern uit circa 1200 en later uitgebreid in verschillende fasen, belangrijke middeleeuwse kerk reeds voor 1290 bekend als bedevaartsoord, bouwwerk toegeschreven aan Meester Franco de Lintris.


ID: 31766 | Bouwkundig element

Rusthuis- en begijnhofkapel

Graethempoort 3B (Tongeren-Borgloon)
Het begijnhof van Borgloon ontstond rondom de kapel van het Johannietershospitaal te Graethem, bij de stadspoort. Deze kapel is de begraafplaats van Lodewijk I († 1171), graaf van Loon en zijn vrouw Agnes.


ID: 16748 | Bouwkundig element

Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.