Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

127 resultaten


ID: 77461 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Male

Pelderijnstraat 14 (Brugge)
Abdijcomplex teruggaand tot de 14de eeuw, bestaande uit vier vleugels gelegen rond een binnenkoer en met abdijkerk, klooster, pandgang, gastvertrekken, vergaderzalen, drukkerij en bibliotheek. Grotendeels gebouwd op de oude fundamenten van de vierzijdige middeleeuwse waterburcht. Poortgebouw en afzonderlijk bezoekerscentrum. Omliggend park met verschillende oude bomen. Baksteenbouw met gedeeltelijk witbeschilderde muren en onder pannen zadeldaken.


ID: 29684 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Jakobsstraat 63 (Brugge)
Diephuis van drie + drie/één traveeën en twee bouwlagen, en een achtervleugel van drie traveeën + twee traveeën, onder zadeldaken. Laatmiddeleeuwse kern, opklimmend tot het einde van de 14de eeuw.. In 1750 nieuwe pui in classicistiche stijl, waarbij ook de bovenbouw wordt aangepast. Verankerde, beschilderde tuitgevel van baksteen afgewerkt met vlechtingen. Zijgevel met een uitkragende gootmuur op laatgotische spitsboogfries op geprofileerde natuurstenen consoles. Achtervleugel met in het midden tuitgevel.


ID: 29704 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Sint-Jansstraat 15 (Brugge)
Imposant herenhuis, fasegewijs tot stand gekomen vanaf het begin van de 13de eeuw. Huidig laatclassicistisch uitzicht van hoofdgevel en interieurs bepaald door invoeging van de poorttravee en verbouwing van vroegere gevels tot hoge doorlopende lijstgevel in vermoedelijk 1836. Enkelhuistype van zes & vijf/zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schild- en zadeldaken, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel met links poortrisaliet. Zijgevel: hoger 19de-eeuws deel en lager deel met oude kern aangegeven door schoorsteenschachten, achtergevel en aandak.


ID: 79708 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof en ruïne Sint-Leonarduskerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
De huidige overblijfselen van de voormalige Sint-Leonarduskerk zijn de zuidelijke traptoren en de zuidelijke scheimuur van de westbouw, opklimmend tot tweede helft 12de eeuw. De huidige kerk is een georiënteerd bedehuis aansluitend bij het type van een hallenkerk uit de 17de eeuw. Gele en rode baksteenbouw onder leien zadeldaken. Omringend kerkhof omhaagd door middel van verschillende hagen. Ten westen, kasseien kerkpad, noord-zuid georiënteerd en geflankeerd met dubbele rij leilinden.


ID: 301451 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Sint-Jacobskapel zuidwestelijke hoek: in 1993-1994 gebeurde hier een onderzoek naar de afwerkingslagen, gevolgd door gedeeltelijk blootleggen en restauratie.


ID: 77185 | Bouwkundig element

Abdijsite Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66.


ID: 29730 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Walburgastraat 12 (Brugge)
Dubbelhuis op L-vormige plattegrond. Vier traveeën en drie bouwlagen onder twee zadeldaken (nok parallel aan de straat). Gebouwd in 1748 als lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee oeils-de-boeuf.


ID: 82520 | Bouwkundig element

Smedenpoort

Smedenstraat 75 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van de Buiten Boeverievest en Buiten Smedenvest. Gebouwd als stadspoort. Huidig uitzicht resultaat van bouwen en verbouwen.


ID: 29758 | Bouwkundig element

College van de Engelse Jezuïeten

Spiegelrei 15 (Brugge)
Voormalig college van de Engelse jezuïeten, heden Basisschool "De Spiegelrei". Schoolcomplex ingesloten door Schrijnwerkersstraat, Genthof en Spiegelrei. Van eind 14de eeuw tot 1767: natiehuis van de Engelsen.


ID: 79819 | Bouwkundig element

Site Abdij Ter Doest

Ter Doeststraat 4, 4A-B (Brugge)
Historische abdijsite, toegankelijk via een toegangsdreef met L-vormig verloop beginnend bij de Ter Doeststraat. Aan het begin van de dreef bevindt zich een kapel van 1687. Op het einde van de toegangsdreef, ten westen ervan een poortgebouw, gedateerd 1661. De hoevegebouwen met 17de-eeuwse kern met L-vormige plattegrond zijn ten noorden van het erf ingeplant. Ten noorden van de hoevegebouwen bevindt zich een voormalig woonhuis uit de 17de eeuw. De voormalige imposante abdijschuur uit de 13de eeuw en het wagenhuis bevinden zich ten zuiden van het erf.