Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

127 resultaten


ID: 301506 | Bouwkundig element

Muurschilderingen parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Portretten van de graven en de gravinnen van Vlaanderen in de spaarnissen van de Sint-Catharinakapel, uit verschillende perioden.


ID: 59642 | Bouwkundig element

Belforttoren

Grote Markt (Kortrijk)
Het belfort was een onderdeel van de kleine of oude halle, heropgebouwd eind 14de eeuw. Het hallegebouw bestond in feite uit twee delen: het belfort en de lakenhalle zelf. Het huidige uitzicht van de Halletoren werd voornamelijk bepaald in 1520 met de heropbouw van het bovendeel en in 1899 met de afbraak van de omringende gebouwen.


ID: 17695 | Bouwkundig element

Graventoren

Kasteelstraat (Kruibeke)
Ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw, opgericht door de graven van Vlaanderen. In 1254 vergroot Margaretha van Vlaanderen haar kasteel dat in de volgende eeuw min of meer in verval geraakte doch in januari 1389 door Filips de Stoute grondig hersteld en verruimd werd tot een burcht met zeventien torens. In 1583 grotendeels verwoest.


ID: 17634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


ID: 301507 | Bouwkundig element

Muurschilderingen in de slotkapel

Eekhoekstraat 5 (Laarne)
De muren en gewelven werden midden 14de eeuw - derde kwart 14de eeuw integraal beschilderd met heiligenvoorstellingen. Op de onderste zone van de muren is rondom een textielschildering aangebracht.


ID: 895 | Bouwkundig element

Burcht en kasteel Pietersheim

Koning Albertlaan 255, Waterstraat 54 (Lanaken)
Restanten van middeleeuwse waterburcht naast vroeg 20ste-eeuws landhuis.


ID: 9079 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 2 (Lede)
Kalkzandstenen laatgotische hallenkerk van het ontwikkelde type, gegroeid uit een eenvoudige hallenkerk, waarvan de westtoren en middenbeuk uit eind 14de eeuw zijn bewaard gebleven.


ID: 39986 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Lennik)
Heterogene zandstenen constructie, met zijn omgevend kerkhof ingeplant op de westkant van een heuvelrug. Resten van de romaanse kerk bleven behouden in de noordermuur van het schip en in het voorkoor.


ID: 42396 | Bouwkundig element

Stadswoning Limburg

Naamsestraat 34 (Leuven)
Historische stadswoning van omstreeks 1400 met aanpassingen uit de 18de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Het voorhuis aan de straat is in essentie een nagenoeg integraal bewaarde woning uit circa 1400. Het voorhuis is opgevat als een diephuis van drie verdiepingen met zadeldak en met een bijzondere bakstenen voorgevel, namelijk een bakstenen tuitgevel met blind maaswerk versierd. Het achterhuis is een volume van twee bouwlagen onder plat dak.


ID: 42156 | Bouwkundig element

Huis 't Sestich en College van de Hoge Heuvel

Naamsestraat 69-73 (Leuven)
Het college van de Hoge Heuvel werd gesticht in 1683. De woon- en bouwgeschiedenis van de site klimt op tot rond 1400, toen het huis De Spiegel werd gebouwd, later huis ’t Sestich genoemd. De overige bebouwing dateert uit de 16de, 17de en 18de eeuw.