35 resultaten
ID: 426 | Bouwkundig element
Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.
ID: 12436 | Bouwkundig element
Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.
ID: 17634 | Bouwkundig element
Koningin Astridplein (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.
ID: 696 | Archeologisch / Landschappelijk element
Jonckholtstraat (Bilzen-Hoeselt)
Jonkholt is een middeleeuwse versterkte site in de vallei van de Meersbeek.
ID: 44922 | Bouwkundig element
Kerkstraat 153 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken in 1335-1358, officieel ingewijd op 16 september 1358. De patroonheilige is de Heilige Antonius abt of eremijt. Het gotische kerkgebouw was dubbel zo groot als het huidige, het bestond uit drie beuken met dezelfde afmetingen, een vierkante toren die in het midden van de noorderbeuk stond en een sacristie, loodrecht op de zuiderbeuk gebouwd.
ID: 29212 | Bouwkundig element
Academiestraat 3 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen en een attiekverdieping onder schild- en zadeldak. 14de-eeuwse kern volgens achtergevel en soortgelijke dakkap als het aanpalende hoekhuis. Huidig, empiregetint uitzicht van circa 1800 met een bepleisterde lijstgevel.
ID: 82875 | Bouwkundig element
Baliestraat 86-90 (Brugge)
Meerdere huisjes geschonken aan de parochiedis van Sint- Gillis. Na de gedeeltelijke vernieling door een bombardement in 1917 herbouwd in 1921 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge).
ID: 29235 | Bouwkundig element
Burg (Brugge)
Het zogenaamde Burghotel (1987-1989) bewaart in de kelderverdieping resten van het koor van de voormalige Sint-Donaaskerk.
ID: 82625 | Bouwkundig element
Ezelstraat 122 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten noorden van 't Stil Ende, ten westen van het kruispunt tussen de Gulden Vlies- en Koningin Elisabethlaan en ten zuiden van de Scheepsdalelaan.
ID: 29424 | Bouwkundig element
Kraanplein 6 (Brugge)
Het Huis Ieper gaat terug tot twee panden, waarvan de laatmiddeleeuwse kern nog bewaard is, onder meer bevestigd vanuit dendrochronologisch onderzoek van de dakspanten. Marcus Gerards (1562) tekende twee diephuizen van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Samenvoeging resulteert in huidig pand met dubbelhuisindeling, gekenmerkt door een verankerde bakstenen punt- en tuitgevel. Het pand onderging wijzigingen in de loop van de 18de eeuw.