Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

35 resultaten


ID: 32360 | Bouwkundig element

Hoeve Wermerbos

Gauwerstraat 95 (Hasselt)
Heden een complex bestaande uit een recente nieuwbouw en een overblijfsel van de donjon van het oude leengoed van Wermerbos uit het derde kwart van de 14de eeuw.


ID: 16323 | Bouwkundig element

Abdij Ten Duinen

Koninklijke Prinslaan (Koksijde)
Circa 1107 door Franse benediktijnen-monnik Ligerius in duinen van Koksijde gesticht. 1566: vernietiging van abdij door beeldenstormers. Eerste opgravingen in 1897 onder leiding van J. Valckenaere en G. Vallaeys. De opgravingen hebben voornamelijk betrekking op een periode, gaande van de 12de (stichting van abdij) tot de 16de eeuw (abdij wordt verlaten).


ID: 59322 | Bouwkundig element

Begijnhofkapel toegewijd aan Sint-Mattheus

Begijnhof (Kortrijk)
Midden 14de-eeuwse gotische kapel. Georiënteerde eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, leien zadeldak met dakruiter. Op de zuidoostelijke hoek Ecce-Homo-kapel met opschrift MVDB 1888, met beeld van Christus op de koude steen.


ID: 59447 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe met kapel der Graven-van-Vlaanderen

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.


ID: 301507 | Bouwkundig element

Muurschilderingen in de slotkapel

Eekhoekstraat 5 (Laarne)
De muren en gewelven werden midden 14de eeuw - derde kwart 14de eeuw integraal beschilderd met heiligenvoorstellingen. Op de onderste zone van de muren is rondom een textielschildering aangebracht.


ID: 200130 | Bouwkundig element

Waterpoort De Grote Spui

Tervuursevest (Leuven)
Het sluizencomplex werd in 1365 opgericht als bekroning van de bouw van de tweede stadsomwalling, vanuit de Tervuursevest zijn de sluizen gedeeltelijk verborgen achter een lage bakstenen muur, het sluizensysteem bestaat uit vier bogen met houten sluisdeuren.


ID: 10361 | Bouwkundig element

Stadhuis Lier met belfort

Grote Markt 58 (Lier)
Symmetrisch opgebouwd, rechthoekig complex in classicerende rococostijl met lijstgevel van negen traveeën aan de voorzijde en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken uit Balegemse steen en blauwe hardsteen uit Doornik.


ID: 33261 | Bouwkundig element

Het Grote Goed te Voorde

Hogevoorde 21 (Lievegem)
Oud pachthof, oorspronkelijk afhankelijk van de armendis van de Sint-Jacobskerk te Gent, volgens archiefdocumenten teruggaand tot 1370. Bouw van kleine en grote toegangspoort in 1623 en nieuw woonhuis in 1781. Nog deels omgracht rechthoekig erf met woonhuis, grote schuur en toegangshek met begroeide gewitte pijlers. Vroegere woonhuis, later stallen ten westen bij de wal.


ID: 200433 | Bouwkundig element

Fonteinbrug

Bruul (Mechelen)
Fonteinbrug naar de fontein die zich eertijds nabij de brug bevond.


ID: 74581 | Bouwkundig element

Schepenhuis

Steenweg 1 (Mechelen)
In zijn huidige vorm: een eerste schepenhuis uit de 13de eeuw en aanleunend een tweede en groter schepenhuis van 1374.