Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

158 resultaten


ID: 54629 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Schamele Weecke

Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve aan de zuidkant toegankelijk via een lange, bochtige, geasfalteerde oprit en een betonnen brug met bakstenen balustrades geflankeerd door twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. De walgracht met wilgen is grotendeels bewaard, boomgaard ten westen van het boerenhuis. Bekiezeld, gekasseid en begraasd erf, deels tot siertuin omgevormd met er omheen de losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Centraal op het erf staat een conisch hondenhok in witbeschilderde baksteen.


ID: 207113 | Bouwkundig element

Stickersconvent, nu Huis Onbevlekte ontvangenis

Begijnhof 43 (Dendermonde)
Oorspronkelijk samen met nummer 42 opgericht in 1447 als Stickersconvent door meester Jan de Stickere en bestemd voor de opvang van arme meisjes en de voorbereiding tot het begijnenleven. Circa 1660 werd de twee rechter traveeën afgesplitst van het convent, het huidige nummer 43 en als afzonderlijke begijnenwoning verkocht. Huidige woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen half schilddak.


ID: 48603 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde met ommuurd kerkhof

Mespelarestraat (Dendermonde)
Parochiekerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpspleintje. De éénbeukige kruiskerk gaat terug op een romaans zaalkerkje waarvan de oudste delen, beuk en koortje, zouden opklimmen tot het laatste kwart van de 12de eeuw. Als aanvankelijke parochiale begraafplaats, naar middeleeuwse traditie op een areaal rondom de kerk aangelegd, behield het kerkhof de ovale vorm die bij dorpskerken gebruikelijk was. Het kerkhof is begrensd door een lage bak- en natuurstenen muur.


ID: 21591 | Bouwkundig element

Kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.


ID: 78516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof

Sint-Jacobsplein 5 (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1923-1925. Rondom het kerkhof werd een dubbele omhaging en twee rijen opgaande bomen geplant.


ID: 38981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Kerkstraat (Dilbeek)
Georiënteerde gotische kerk met een basilicale aanleg, in de kern opklimmend tot de 13de eeuw, met aanpassingen uit verschillende periodes en restauraties tijdens de 19de en begin 20ste eeuw en met ommuurd kerkhof.


ID: 71514 | Bouwkundig element

Verschuylenhof

de Schiervellaan 5, 5A-D (Dilsen-Stokkem)
Het Verschuylenhof of Olmenhof is één der eerste ontginningen in Rotem. Eerste vermelding in 1371. Resten van een mergelstenen donjon, waarschijnlijk daterend uit de 14de of eerste helft 15de eeuw.


ID: 12911 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius de Eremijt

Drie Eikenstraat (Edegem)
Georiënteerde grotendeels gotische kruiskerk uit de 16de tot 17de eeuw, met westtoren uit de 15de eeuw en zijbeuken van 1888.


ID: 50823 | Bouwkundig element

Stadhuis Eeklo

Markt 34 (Eeklo)
Oud schepenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl opgetrokken in 1650-1654. Restauratie en uitbreiding met administratieve vleugel en belfort in aangepaste neotraditionele stijl in 1930-1932, naar ontwerp van architect Amand Robert Janssens, uitgevoerd door aannemer Edouard Heene en zonen.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.