Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

70 resultaten


ID: 46981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen met kerkhof

Dorp 60 (Grobbendonk)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met omringend, eertijds omgracht kerkhof, omgeven door een beukenhaag en linden.


ID: 21794 | Bouwkundig element

Rotemse molen

Gidsenstraat 24 (Halen)
Voormalige watermolen op de Velpe. Circa 1422 werd door de cisterciënzerinnen van Mariëndal een molen gebouwd op de Velpe, die voor 1646 verdwenen was, aangezien op dat ogenblik de huidige molen gebouwd werd.


ID: 21764 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter-in-Banden

Markt (Halen)
Gotische kerk met driebeukig schip van drie traveeën van eind 14de - midden 16de eeuw. Transeptarmen van één travee en een koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën.


ID: 85643 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Sint-Annastraat 134 (Hamme)
Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen op plint met hardstenen afzaat, heropgebouwd op de funderingen van de oude kapel tussen 1875 en 1877 naar ontwerp van architect Beert-Campens, uitgevoerd door de aannemers J. en M. Raemdonck. Behouden en geïntegreerde, 15de-eeuwse gotische westtoren uit kalkzandsteen.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 47054 | Bouwkundig element

Lakenhal en Belfort

Grote Markt 50 (Herentals)
Gotische lakenhal op rechthoekige plattegrond en belfort, opgericht door Peter Moens en Merten Casus in 1534.


ID: 46702 | Bouwkundig element

Sint-Luciakapel

Meersel 24 (Hoogstraten)
Omhaagde vrijstaande kapel in gotische stijl, opklimmend tot het eerste kwart van de 15de eeuw en het tweede kwart van de 16de eeuw.


ID: 80543 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kleine Heresteeg (Houthalen-Helchteren)
Wat hogerop ten opzichte van de straten gelegen, door een ommuurd kerkhof omgeven, georiënteerd bedehuis.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 301505 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Stephanuskerk

Peperstraat 125 (Kampenhout)
Op de noordermuur van de doopkapel is een Kruisiging geschilderd, stilistisch te situeren in de gotische stijl van rond 1400. Op de oostelijke muur van het noordertransept is een fragment bewaard met drie jongere apostelfiguren onder een arcade.