Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

70 resultaten


ID: 306671 | Landschappelijk element

Graaf Jansdijk

Graaf Jansdijk (Knokke-Heist)
Restant van de zeedijk aangelegd begin 15de eeuw. Sluit aan op de dijken die de Volkaartsgote-, Buts- en Vagevierpolder begrenzen en die rond 1400 versterkt werden om samen één doorlopende zeedijk te vormen.


ID: 16323 | Bouwkundig element

Abdij Ten Duinen

Koninklijke Prinslaan (Koksijde)
Circa 1107 door Franse benediktijnen-monnik Ligerius in duinen van Koksijde gesticht. 1566: vernietiging van abdij door beeldenstormers. Eerste opgravingen in 1897 onder leiding van J. Valckenaere en G. Vallaeys. De opgravingen hebben voornamelijk betrekking op een periode, gaande van de 12de (stichting van abdij) tot de 16de eeuw (abdij wordt verlaten).


ID: 59447 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe met kapel der Graven-van-Vlaanderen

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.


ID: 301506 | Bouwkundig element

Muurschilderingen parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Portretten van de graven en de gravinnen van Vlaanderen in de spaarnissen van de Sint-Catharinakapel, uit verschillende perioden.


ID: 17582 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwplein (Kruibeke)
Gotische kruisbasiliek, ingeplant te midden van het met gras begroeid en beboomd, en deels gekasseid dorpsplein. De oudste delen van de kerk klimmen vermoedelijk op tot begin 15de eeuw. Driebeukige kruiskerk van zes traveeën met vieringtoren, polygonaal koor, ten zuiden sacristie en ten noorden bergplaats.


ID: 42129 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob

Kruisstraat (Leuven)
Parochiekerk en voormalige kapittelkerk uit de 13de tot 18de eeuw. Stabiliteitsproblemen leidden in 1963 tot de sluiting van het kerkgebouw dat sindsdien ingrijpende consolidaties heeft ondergaan.


ID: 200697 | Bouwkundig element

Verloren Kosttoren

Mechelsevest (Leuven)
Extra uitkijkpost in de tweede omwalling rond Leuven, opgevat als een ronde toren die volgens de literatuur in het begin van de 15de eeuw werd opgetrokken en in het derde kwart van de 15de eeuw van een torenspits voorzien werd naar ontwerp van Matthijs de Layens.


ID: 301510 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Kwintenskerk

Naamsestraat (Leuven)
Op de noordelijke en zuidelijke wand van het koor was eertijds in lange registers de legende van de Heilige Kwinten voorgesteld. Met uitzondering van twee taferelen op de zuidwand, vlak naast de toegang tot de sacristie, resten hiervan vandaag uitsluitend nog vage kleuren.


ID: 42156 | Bouwkundig element

Huis 't Sestich en College van de Hoge Heuvel

Naamsestraat 69-73 (Leuven)
Het college van de Hoge Heuvel werd gesticht in 1683. De woon- en bouwgeschiedenis van de site klimt op tot rond 1400, toen het huis De Spiegel werd gebouwd, later huis ’t Sestich genoemd. De overige bebouwing dateert uit de 16de, 17de en 18de eeuw.


ID: 305364 | Bouwkundig element

Verloren Kost

Grote Markt (Lier)
De Verloren Kost is een waterpoel die in 1419 overwelfd werd, en die zich bevindt tussen de vleeshal en het stadhuis, ondergronds.