258 resultaten
ID: 19487 | Bouwkundig element
Augustijnenkaai 2, Lievestraat 5, 5A (Gent)
Woonhuis met trap- en lijstgevel van samen vijf traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak; vermoedelijk daterend uit eind 15de eeuw, grondig gerestaureerd in 20ste eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw in gotische stijl.
ID: 20338 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum. In de verschillende tuinen zijn nog relicten van de historische aanplant aanwezig. De aanleg van de boomgaard dateert uit de 17de eeuw.
ID: 24558 | Bouwkundig element
Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.
ID: 24548 | Bouwkundig element
Botermarkt 2 (Gent)
Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. Het gebouw van Ledesteen werd gerestaureerd in 1911-1912 onder leiding van H. Geirnaert. Bij de restauratie werden de gevels hersteld in hun oorspronkelijke staat, gebeurden er toevoegingen, en werden achtergevels en aanbouwen uitziend op de binnenplaats in traditionele stijl wederopgebouwd. Op de hoek is een nis uitgespaard waarin zich een Mariabeeld van Aloïs De Beule bevindt. Op de geveltop prijkt het beeld van Sint-Joris met de draak van de hand van Geo Verbanck.
ID: 24549 | Bouwkundig element
Botermarkt 3 (Gent)
Huis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak met zijtrapgevel en voorzien van getrapte dakkapel, daterend uit het derde kwart van de 15de eeuw, gerestaureerd in 1910-1912 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert. Lijstgevel met enkelhuisopstand opgetrokken uit Ledesteen.
ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.
ID: 24680 | Bouwkundig element
Geldmunt 22 (Gent)
Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder mansardedak. Middelgrote woning met een kern uit het derde kwart van de 15de eeuw, vanouds genaamd Spijkeboort naar het huisteken namelijk de krukas. Voorgevel in rococostijl opgetrokken ter vervanging van houten voorgevel in 1766; bij reconstructie van voorgevel in 1906 vermoedelijk derde bouwlaag toegevoegd.
ID: 301470 | Bouwkundig element
Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
In de zogenoemde gotische zaal van het Geeraard de Duivelsteen bevinden zich muurschilderingen met de voorstellingen van de apostelen Matheus en Johannes de Evangelist. Zij worden gedateerd in het midden van de 15de eeuw.
ID: 200796 | Bouwkundig element
Grootkanonplein (Gent)
Het Groot Kanon, ook bekend of vermeld onder de naam Grote of Dulle Griet en Rode Duivel, is een volledig gesmeed kanon bestaande uit een loop en een kamer van gesmede banden. Vermoedelijk geschut midden 15de eeuw vervaardigd voor de hertogen van Bourgondië, en op grond van de gelijkenis met het in Edinburg bewaarde kanon waarschijnlijk eveneens te Bergen vervaardigd. In 1783 werd het Groot Kanon op drie arduinen voetstukken geplaatst, versierd met festoenen, op het pleintje waar het nu nog steeds rust.
ID: 24927 | Bouwkundig element
Hoogpoort 33 (Gent)
Het voormalige goudsmedenhuis, ook Huis Samson genaamd, deed dienst als gildehuis van de goudsmeden tussen 1481 en 1540. De late-15de-eeuwse gevel in gotische stijl is opgetrokken in Balegemse zandsteen en telt vier traveeën en twee bouwlagen. Het huis heeft bakstenen zijtrapgevels en bewaart een laat-gotische kelder. Het huis links ervan, reeds geruime tijd deel uitmakend van dezelfde eigendom, is een breedhuis met een bepleisterde, 19de-eeuwse lijstgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak, met een vermoedelijk 16de-eeuwse kern.