430 resultaten
ID: 44 | Bouwkundig element
Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.
ID: 301417 | Bouwkundig element
Oude Vismarkt 13 (Aalst)
In de noordelijke kloostervleugel is een Kruisdragende Christus voorgesteld. De Christusfiguur met kruisnimbus, doornenkroon en een bloedend hoofd, torst het kruis met opschrift INRI op zijn rechterschouder.
ID: 237 | Bouwkundig element
Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.
ID: 301418 | Bouwkundig element
Priester Daensplein 10 (Aalst)
In enkele kranskapellen in het koor zijn nog de oorspronkelijke gewelfschilderingen uit eind 15de - begin 16de eeuw bewaard, met onder meer rankwerk, bloemen, musicerende engelen, engelen met passiewerktuigen, heiligen en tekstbanderollen. In de kapittelzaal is de muurschildering met voorstelling van het Laatste Oordeel van circa 1500 bewaard.
ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.
ID: 34645 | Bouwkundig element
Markt (Aalter)
De kerk werd volledig heropgebouwd eind 15de en eerste helft van de 16de eeuw. Alleen de natuurstenen gevel van de zuidelijke transeptarm kan opklimmen tot de 12de-13de eeuw. Vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, gevolgd door restauratie en wederopbouw in de loop van het eerste kwart van de 17de eeuw. In 1901-1903 werd de kerk onder leiding van architect J. Goethals vergroot met twee traveeën met een nieuwe westgevel en doopkapel.
ID: 15924 | Bouwkundig element
Bellestraat (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallenkerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd Kasteeldreef. Deels bewaard kerkhof omgeven door beuken en gracht ten zuiden. In oorsprong, romaanse kerk zonder transept en toren (?). Vermoedelijk eind 13de eeuw, bouw van vroeggotische middentoren waarbij de zijbeuken langs de toren doorliepen.
ID: 16005 | Bouwkundig element
Groenestraat 64 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, voorafgegaan door boomgaard: T-vormige opstelling van gebouwen rondom een deels met bakstenen verhard erf; oude, doch sterk aangepaste site: boerenhuis thans opslagplaats; recente woning tegen laatst genoemde. Ten noorden van erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën rechts met opkamer en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (mechanische pannen op een circa 1920 vernieuwde dakstoel, ter vervanging van vroegere strobedekking en laadluik) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot circa 1500 (volgens bewoners), doch qua uitzicht 18de-eeuws. Ten westen, aangepaste stallingen.
ID: 16066 | Bouwkundig element
Leiseledorp (Alveringem)
Gebouw van gele baksteen onder zadeldaken (leien) gedomineerd door kruisingstoren; omgevend kerkhof afgezoomd met bomen; inplanting op het dorpsplein.
ID: 16103 | Bouwkundig element
Oerenstraat (Alveringem)
Laatgotisch kerkje uit begin 16de eeuw, ter vervanging van een romaans bedehuis, waarvan het koor in de nieuwe bouw werd geïntegreerd. Sacristie van 1803. Restauratie in 1896 naar ontwerp van architect J. Vinck uit Veurne. Gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen.