Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 14494 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus

Huffelplein (Wuustwezel)
Kerk omgeven door grasveld en bloemperken, Heilig Hartbeeld en monument voor de gesneuvelden van 1914-18.


ID: 14523 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Amelberga met kerkhof

De Linden (Zandhoven)
De gotische kerk dateert uit begin 16de eeuw, gelegen even ten zuiden van de oude dorpskern, omhaagd kerkhof rond de kerk.


ID: 14629 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.


ID: 43129 | Bouwkundig element

Stadhuis van Zoutleeuw

Grote Markt (Zoutleeuw)
Eerste gotisch stadhuis uit 1359, ingebouwd tussen het broodhuis en de Sint-Truidenpoort.


ID: 43168 | Bouwkundig element

Bedevaartcomplex Onze-Lieve-Vrouw van de Osseweg

Runkelenstraat (Zoutleeuw)
Bedevaartcomplex met kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl gebouwd in de 16de eeuw met uitbreidingen in de 17de en 19de eeuw.


ID: 45268 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Denijs

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Georiënteerde kerk opgetrokken uit bak- en zandsteen, westelijke toren met vierkante onderbouw uit de 16de eeuw op basis uit de 13de eeuw en achtkantige bovenbouw met klokvormige bekroning van 1648, omgeven door ovaal kerkhof met bakstenen muur.


ID: 45216 | Bouwkundig element

Parochiekerk Alle Heiligen

Hoogstraat 2 (Zwalm)
Georiënteerde kerk met vierkante westelijke toren, acht ommegangkapelletjes van 1928-29, omgeven door een ommuurd voormalig kerkhof afgesloten met ijzeren toegangshek.


ID: 81076 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkomtrek (Zwevegem)
De eerste kerk van de gemeente was een romaans of vroeggotisch gebouw, restanten hiervan bleven bewaard in de zuidoostelijke gevel. De kerk wordt in 1579 door de geuzen geplunderd. De driebeukige benedenkerk wordt in 1771 gesloopt. In hetzelfde jaar wordt de nieuwe benedenkerk en de toren opgericht. Het laatgotisch koor uit het begin van de 16de eeuw en de zijkapellen bleven behouden. Rond de kerk, ommegang bestaande uit zeven kapelletjes van 1897, elke kapel stelt één van de zeven smarten van Maria voor. Eenbeukige kerk met deels ingewerkte westtoren, schip van vier traveeën, koor van één rechte travee, zijkoren van drie rechte traveeën en sacristie ten noordoosten. Rode baksteenbouw met gebruik van arduin. Sacristie van bruine baksteen. Westtoren van drie geledingen onder vierkante torenspits met kruis en torenhaan. Portaal in rondbogig spaarveld. Schip geritmeerd door steunberen en rondbogige muuropeningen, tevens verschillende ingewerkte 18de-eeuwse grafstenen.