Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

127 resultaten


ID: 200711 | Bouwkundig element

IJzeren leuningen

IJzerenleen (Mechelen)
De benaming IJzerenleen dateert van de 17de eeuw, naar de ijzeren leuningen die in de 16de eeuw aan de vliet werden opgesteld.


ID: 3472 | Bouwkundig element

Paleis Margaretha van Oostenrijk

Keizerstraat 20 (Mechelen)
Paleis in Brabantse baksteengotiek met vroegrenaissance gedeelte aan de Keizerstraat, doorgaans beschouwd als het oudst bekende voorbeeld van renaissance-architectuur in de Nederlanden.


ID: 74557 | Bouwkundig element

Stadswoning Gulden Kop

Sint-Katelijnestraat 115 (Mechelen)
Driekwarthuis, diephuis met houten puntgevel afgelijnd door windborden, twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak.


ID: 74715 | Bouwkundig element

Gildehuis In Den Grooten Zalm

Zoutwerf 5 (Mechelen)
Merkwaardige renaissancegevel naar ontwerp van Willem Van Werchtere; eerste voorbeeld van klassiek geïnspireerde vroegrenaissance in België.


ID: 36462 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde met kerkhof

Burg. Maenhautstraat 14 (Merelbeke)
Georiënteerde pseudobasilicale kerk met omringend, deels ommuurd en vergroend kerkhof. Ontwerp van 1873 door architect M. De Noyette voor een nieuwe kerk waarbij de bewaarde 16de-eeuwse toren in neogotische zin werd aangepast. Op het kerkhof staat een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 9518 | Bouwkundig element

Kasteel van Voorde

Sint-Marcellusstraat 9A (Ninove)
Huidig kasteel gebouwd in 1539-40; herenhuis op de binnenplaats gebouwd in 1827. Waterburcht, een gesloten rechthoekig massief met vierkant binnenplein, geflankeerd door vier ronde hoektorens; twee kleinere torentjes flankeren de inrijpoort met ophaalbrug. Huidig kasteel met behouden aanleg: vier vleugels gegroepeerd rondom de vierkante gekasseide binnenplaats. Van de laatmiddeleeuwse, versterkte burcht, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, blijven de noordvleugel met ingangspoort, flankerende torentjes en twee hoektorens, de deels behouden achtergevel van de oostvleugel en de zandstenen onderbouw van de zuidvleugel bewaard.


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.


ID: 27222 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij van Maagdendaele

Maagdendale 9, 29-31 (Oudenaarde)
Abdijgebouwen en -kerk opgetrokken rond 1300 en het begin van de 16de en 17de eeuw. Vernielingen door brand tijdens de bombardementen van de Fransen in maart 1684. Heropbouw onder abdis Cecilia Remy en Eleonora Der Kinderen nog tot midden 18de eeuw. Van de voormalige abdij bleven enkel een gedeelte van de kerk, abdissenhuis met gastenkwartier en poorthuis bewaard.


ID: 27291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Pamele

Pamelekerkplein (Oudenaarde)
Bouw van de kerk aangevat in 1234 aan de oostzijde met koor, kooromgang en kruisingspijlers onder leiding van de oudst bij naam vermelde bouwmeester in Vlaanderen, Arnold van Binche. Kort erna oprichting van toren en transept en vermoedelijk eind 13de eeuw bouw van schip. Overwelven van schip en transept in de periode 1502-16. De plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met een driebeukig schip en twee zijkapellen, rond traptorentje en koor met vijfzijdige apsis en kooromgang, sacristieën tegen zuidtranseptarm. Opheffing van het omringend kerkhof in 1784 en inrichting als parkje.


ID: 72431 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Ophovenstraat (Oudsbergen)
De huidige kerk dateert uit het tweede kwart van de 16de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip met middenbeuk van drie traveeën, zijbeuken van vier traveeën, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een transept, een koor, een portaal, en een sacristie.