Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

127 resultaten


ID: 31539 | Bouwkundig element

Hoeve Zuidhuis

Burgweg 24 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rond een geasfalteerd erf. Ten zuiden, drenkplaats. Ten oosten, geasfalteerde erfoprit met kapelletje aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons; een dakvenster. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter teruggaand op een oudere kern.


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.


ID: 41236 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Lambertus met kerkhof

Sint-Lambertusstraat 2 (Westerlo)
Ten oosten van het marktplein, excentrisch gelegen dekenale kerk met omliggend ommuurd kerkhof waarop grafmonumenten uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw en eenvoudige zerken voor oudstrijders. Ondanks lange bouwgeschiedenis en verschillend materiaalgebruik is de kerk een homogeen gotisch/neogotische, georiënteerde kruisbasiliek.


ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.


ID: 14494 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus

Huffelplein (Wuustwezel)
Kerk omgeven door grasveld en bloemperken, Heilig Hartbeeld en monument voor de gesneuvelden van 1914-18.


ID: 14629 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.


ID: 43129 | Bouwkundig element

Stadhuis van Zoutleeuw

Grote Markt (Zoutleeuw)
Eerste gotisch stadhuis uit 1359, ingebouwd tussen het broodhuis en de Sint-Truidenpoort.