Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

258 resultaten


ID: 34499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.


ID: 300425 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.


ID: 34164 | Bouwkundig element

Hoeve 't Sionghengoed

Leemstraat 46 (Lochristi)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen en 80 meter lange gekasseide rechte populierendreef met laag ijzeren toegangshek aan de oostkant van het erf. Boerenwoning van zes traveeën met zadeldak opgetrokken van circa 1591. Ten westen lang bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen onder zadeldak.


ID: 34533 | Bouwkundig element

Hoeve Grote Most

Moststraat 1 (Lochristi)
Heden hoeve met losse bestanddelen met boerenhuis van zes traveeën met links twee aansluitende traveeën van de vroegere paardenstallen, onder zadeldak, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar met 20ste-eeuwse aanpassingen. Aan weerszij van het voorerf een bakstenen bedrijfsgebouw met zadeldak met 20ste-eeuwse aanpassingen.


ID: 17929 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Markt 46 (Lokeren)
Hoofdkerk van Lokeren, ten zuidoosten van het marktplein. Driebeukige pseudobasilicale barokkerk, volledig bekleed met kalkzandsteen, met westtoren en ten oosten polygonaal hoofdkoor met flankerende zijkoren; sacristie en bergplaats in de oksels van de koren. Oorspronkelijk gebouwd in 1585-1625 en meermaals vergroot en verbouwd.


ID: 80141 | Bouwkundig element

Hoeve De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Eertijds goed van de abdij van Averbode, uitgegroeid tot de grootste hoeve van Lommel met bebouwing die opklimt tot de 15de-16de eeuw. Door twee oude linden beschaduwd langgestrekt hoofdgebouw met lagere stal en vooruitspringend woonhuis in versteend vakwerk, waarvan het woonhuis mogelijk in kern daterend van de 15de eeuw en 1587. Voor de Kempen unieke overkragende oostelijke zijgevel met een centraal deel in vakwerk. Tweebeukige, oorspronkelijk éénbeukige schaapskooi uit de 19de eeuw met sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Voor de Limburgse Kempen zeldzame driebeukige langsschuur met vakwerk in kern van 1736. Daarnaast omvat de site onder meer een waterput en een houten rosmolen van 1995-97 van het West-Vlaamse type.


ID: 80152 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Kerkplein 1 (Lommel)
Georiënteerd bedehuis. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met voorstaande westertoren.


ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.


ID: 86145 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterhuis

Bosstraat 38 (Maaseik)
Eenvoudig burgerhuis met merkwaardig achterhuis in Maaslandse renaissance.


ID: 86151 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bosstraat 46, 46A (Maaseik)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in renaissancestijl uit eind 16de eeuw.